Hlavní obsah

USA prohlubují vztahy s Indonésií, Obama zlepšuje vztahy s muslimy

Jakarta

Spojené státy a Indonésie rozšíří svou spolupráci nejen v ekonomické a bezpečnostní oblasti, ale i při boji proti klimatickým změnám, řekl v úterý v Jakartě podle BBC americký prezident Barack Obama na společné tiskové konferenci se svým indonéským protějškem Susilem Bambangem Yudhoyonem.

Článek

Dodal, že snaha Spojených států zlepšit vztahy s muslimským světem je míněna vážně, napsala agentura Reuters. Lepší vztahy s muslimským světem by mohly zlepšit bezpečnost USA.

Zároveň ale uznal, že nebude možné úplně odstranit veškerou nedůvěru a některá nedorozumění.

Projev v mešitě je ohrožen

Ve středu by měl Obama navštívit největší mešitu jihovýchodní Asie a přednést tam řeč na podporu umírněných forem islámu. Americký prezident by tam chtěl znovu vyjádřit, že politika jeho země není namířena proti islámu jako takovému, ale proti radikálům, kteří toto náboženství zneužívají k ospravedlňování teroristických útoků.

Není ale jisté, zda se projev uskuteční, protože hned po příletu bylo oznámeno, že návštěva bude zkrácena na dvacet hodit kvůli obavám, že by popel chrlený jávskou sopkou Merapi mohl zabránit odletu.[celá zpráva]

Krátce po příletu Obamův mluvčí Robert Gibbs oznámil, že intenzivní aktivita sopky Merapi přiměje prezidenta odletět z Indonésie nejméně o několik hodin dříve, než bylo původně plánováno. Snahou ale je program dodržet a zahájení všech akcí posunout na dřívější dobu.

Obamova popularita v zemi v posledních dvou letech hodně klesla. Jeho zvolení přitom Indonésie bouřlivě vítala, protože tam v dětství Obama strávil čtyři roky. Z Iráku se sice Američané stáhli, ale válka v muslimském Afghánistánu se eskaluje a mnohými je vnímána ne jako boj proti radikálům z Tálibánu, ale jako proti islámu.

Obama kritizoval Barmu

Americký prezident se také vrátil k víkendovým volbám v Barmě, prvním po 20 letech, když řekl, že hlasování nebylo ani svobodné ani spravedlivé. Vyhrála v nich podle vlastního prohlášení strana napojená na juntu, která získala 80 procent hlasů. [celá zpráva]

Americký prezident vyzval také k propuštění disidentky, vůdkyně opozice a nositelky Nobelovy cen míru Su Ťij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám