Hlavní obsah

Bin Ládin hrozí zabíjením Francouzů v odvetu za zákaz závojů

Nejhledanější terorista Usáma bin Ládin hrozí v nově zveřejněné nahrávce zabíjením Francouzů za to, že Paříž podporuje Američany vedenou válku v Afghánistánu a navíc přijala zákon zakazující nošení muslimského závoje na veřejnosti. Zvukový záznam zveřejnila televize Al-Džazíra.

Článek

Bin Ládin dává nespravedlivé zacházení s muslimy ve Francii do souvislosti s únosem pěti Francouzských občanů v Nigeru minulý týden. Únos byl však již dříve označen za pomstu za zabití bojovníků al-Káidy při operaci francouzských si.

"Považujete snad za správné, abyste okupovali naše země a zabíjeli naše ženy a děti a očekávali přitom, že budete sami žít v míru a bezpečí?" pronesl hlas na záznamu, který údajně patří bin Ládinovi. Pět Francouzů, občan Toga a občan Madagaskaru, většinou spolupracovníci francouzských firem Areva a Satom, byli uneseni v noci z 15. na 16. září v Arlitu na severu Nigeru. K jejich únosu se přihlásila Organizace al-Káida v muslimském Maghribu. Mezi unesenými je jedna žena.

"Způsob, jak zajistit vaši bezpečnost, je ukončit všechny druhy nespravedlnosti vůči muslimskému národu, přičemž nejdůležitějším z nich je stažení z hnusné války (bývalého amerického prezidenta George) Bushe v Afghánistánu," dodal údajně bin Ládin.

"Jednali jste bezhlavě, když jest zakázali našim slušným ženám nosit závoj. Není naším právem vyhnat vaše nájezdníky tím, že na ně útočíme?" pokračoval zakladatel al-Káidy.

Usáma bin Ládin a jeho zástupce Ajmán Zavahrí se podle NATO skrývají v těžko přístupných horách na severozápadě Pákistánu. Chrání je prý místní obyvatelstvo a zřejmě také někteří příslušníci pákistánské tajné služby. Islámábád stále popírá, že by členy al-Káidy chránil.

Reklama

Související články

Bin Ládin je americký agent, řekl Castro

Hlava organizace al-Káida usáma bin Ládin je podle bývalé kubánské hlavy státu Fidela Castra pouze americký agent CIA. Země ho prý "vytáhne" vždy, když...

Výběr článků

Načítám