Hlavní obsah

KLDR se údajně chystá na nový jaderný test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

U hlavní severokorejské jaderné střelnice byla zaznamenána zvýšená aktivita, která může svědčit o přípravě k nové podzemní jaderné zkoušce. Informovala o tom ve čtvrtek ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na zprávu jihokorejského listu Čoson Ilbo.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se svými generály

Článek

Podle jihokorejského listu zaznamenala americká výzvědná družice neobvyklou aktivitu na severovýchodě KLDR nedaleko města Kildžu, kde Pchjongjang provedl své dva první jaderné testy v říjnu 2006 a květnu 2009.

Podle expertů prý není vyloučeno, že v oblasti se hloubí šachta, která bude při podzemní zkoušce jaderné zbraně použita. K jejímu dokončení jsou údajně zapotřebí ještě tři měsíce.

Mluvčí jihokorejské vlády ve čtvrtek japonské agentuře Kjódó řekl, že v oblasti obce Kildžu se nachází řada jiných vojenských objektů a podezřelá aktivita může být spojena právě s nimi. O přípravě KLDR na novou jadernou zkoušku neexistují žádné konkrétní důkazy, řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám