Hlavní obsah

Bomba v mešitě zabila afghánského guvernéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Guvernér severoafghánské provincie Kunduz je mezi patnácti oběťmi bombového útoku v mešitě v hlavním městě sousední provincie Tachár. Exploze během pátečních modliteb dalších dvacet osob zranila, uvedla BBC.

Článek

Smrt guvernéra Muhammada Umara v Talokánu potvrdil provinční šéf policie v Šáh Džahán Núri. Zatím podle něj není jasné, zda šlo o sebevražedný útok, nebo o explozi bomby, kterou v mešitě někdo nastražil. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. "Domníváme se, že bomba byla v mešitě odpálena, aby zabila guvernéra," řekl AP Núrí.

Umar, který má blízko k afghánskému prezidentovi Hámid Karzáímu, přežil několik atentátů, z nichž vinil Tálibán. Loni byl zabit jeho bratr.

Útok byl spáchán dva týdny poté, co byl při atentátu zabit zástupce guvernéra provincie Ghazní.

Skutečnost, že byl atentát spáchán v Tacháru, odkud guvernér pocházel, potvrzuje, že Tálibán a jeho spojenci nejsou už silní jen na jihu a východě, ale i na severu země, přestože se aliance snaží vzbouřence potlačit stále větší vojenskou silou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám