Hlavní obsah

Kim Čong-il předvedl svého nejmladšího syna jako svého nástupce

– Pchjongjang

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-il povýšil krátce před zahájením historického sjezdu komunistické strany svého nejmladšího syna Kim Čong-una na čtyřhvězdičkového generála. Informovala o tom agentura AP s tím, že vůdce tím dal jasně najevo, kdo po něm převezme moc.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il a jeho syn Kim Čong-un na nedatovaných snímcích.

Článek

Informace o povýšení Kim Čong-un do nejvyšší funkce po vůdci se objevila jen několik hodin před zahájením sjezdu, na kterém mají podle očekávání dostat významné pozice ve straně také další Kimovi příbuzní, kteří mají zastupovat třetí generaci komunistické dynastie.

Komunistický sjezd hned po svém zahájení potvrdil Kim Čong-ila v roli svrchovaného vůdce nad Sevrní Koreou.

Kin Čong-una podpořila armáda

Kin Čong-una coby budoucího vládce podpořila také armáda, která je pro KLDR klíčová. Podle zdrojů jihokorejského listu Čosob Ilbo nominovala armáda jako své delegáty na sjezdu vůdce Kima i jeho syna. [celá zpráva]

O Kim Čong-unovi se toho moc neví, kromě toho, že je mu mezi dvaceti a třiceti lety, studoval ve Švýcarsku, hovoří anglicky, německy a francouzsky a po návratu do KLDR studoval vojenství. Neexistuje moc jeho fotografií a běžní Severokorejci o něm v podstatě nic neví.

Podle bývalého Kimova kuchaře, který zběhl, je svému otci nejvíce podobný fyzicky i povahou a otec ho prý má ze všech dětí nejraději. Podle některých jihokorejských zpráv může trpět cukrovkou, kterou má dlouho i jeho otec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám