Hlavní obsah

Ostrahu velvyslanectví v Iráku a Pákistánu nechce nikdo platit

Praha

Policie ČR už nechce střežit ambasády v Iráku a Pákistánu a ostrahu platit ze svého rozpočtu, protože to nevyplývá ze zákona a protože potřebuje po škrtech sama zajistit službu veřejnosti doma. Podle ministerstva zahraničí je fungování velvyslanectví ohroženo. O tom, kdo náklady ve výši 60 miliónů ročně uhradí, bude muset rozhodnout vláda.

Článek

"Nemáme peníze nazbyt. Otázka zajištění diplomatických misí bude na rozhodnutí vlády," řekl policejní prezident Oldřich Martinů. Podle něj v současné době úspor není ostraha diplomatů z pohledu policie priorita. Martinů dodal, že dosud peníze policie platila ze svých zdrojů za neobsazená místa. Původně ale peníze za ochranu šly ze všeobecné pokladní správy.

Martinů soudí, že hlídání misí policisty či placení z policejních zdrojů bude muset posvětit vláda.

Mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš řekl, že činnost dvou českých diplomatických misí bez přítomnosti policie je "v zásadě nepředstavitelná". Irák je považován za nebezpečnou zemi, Bagdád je častým terčem teroristů, atentáty ale hrozí i v Pákistánu.

V Islámábádu zemřel v roce 2008 při teroristickém útoku český velvyslanec Ivo Žďárek. Teroristé zaútočili na hotel, kde dočasně bydlel, protože v jeho rezidenci se dělaly úpravy, které měly zvýšit její bezpečnost. [celá zpráva]

V Kábulu hlídají vojáci

Hlídáno je také velvyslanectví v Afghánistánu, tam to ale mají na starosti čeští vojáci, kteří pracují současně v mezinárodní vojenské operaci. Beneš uvedl, že zajištění vstupu vojáků na území cizího státu je ale vždy problematičtější než umožnění vstupu ozbrojených policistů. Vyslání vojáků musí totiž schvalovat parlament a jejich přítomnost v zahraničí se musí dojednávat s příslušnou zemí zvláštní smlouvou, dodal.

Martinů v neděli v České televizi řekl, že chce snížit také počet styčných policejních důstojníků v cizině a účast v zahraničních civilních misích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám