Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil na jihu Afghánistánu pět dětí

Kábul

Pět dětí zahynulo v pondělí na jihu Afghánistánu, když sebevražedný atentátník odpálil nálož poblíž policejního auta. Exploze ale místo policistů zabila jen děti, píše AP. V neděli zahynuli další dva Britové.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Vrak na místě jednoho z atentátů v Afghánistánu

Článek

Sebevražedný útočník se vyhodil se svým vozidlem naplněným výbušninami do povětří kolem 9:00 místního času (6:30 SELČ) v provincii Kandahár. Jeho terčem byl nejvyšší politický představitel kandahárského okresu Dand Ahmadulláh Nazak, kterého vezlo policejní auto do práce.

"Skrčil jsem se a pak jsem slyšel druhou explozi. Zasáhla naše auto, ale nezranila mě," vypověděl Nazak. Afghánské ministerstvo vnitra později ve svém prohlášení sdělilo, že o život přišlo pět dětí, které se nacházely poblíž místa exploze. Jeden člen Nazakovy ochranky utrpěl zranění, uvedla ČTK.

K útoku se nikdo nepřihlásil

Mrtví Britové

V neděli v afghánské provincii Hílmand zahynuli při dvou různých incidentech dva britští vojáci. Podle britského ministerstva obrany se jeden z nich stal obětí střelby z lehkých zbraní v hílmandském okrese Laškargáh, druhého usmrtila exploze v okrese Sangin.

Mezinárodní síly, které působí pod velením NATO v Afghánistánu, sdělily, že se jim podařilo zajmout místního velitele povstalců v provincii Paktíja.

Obavy ze stažení Nizozemců

Přestože boje stále sílí, v neděli nizozemský kontingent o síle 1900 mužů předal oblast v Uruzgánu, kde působí, americkým a australským vojákům. [celá zpráva]

Mise, kterou vláda už prodloužila o dva roky proti původnímu plánu, byla Holandsku nepopulární a přispěla k pádu vlády, která chtěla vyhovět aliančním požadavkům na další prodloužení. Vyžádala si 24 obětí na životech a 140 zraněných. Poslední vojáci odejdou ze země v prosinci.

Panují obavy, že příklad Nizozemska mohou následovat další státy, zmiňuje Washington Post. Kanada už oznámila, že svých 2700 vojáků stáhne v roce 2011 a Polsko 2600 mužů o rok později. To zvyšuje i tlak na Německo a Británii, aby stáhly své jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám