Hlavní obsah

Mulla Umar nakázal Tálibům zabíjet i civilisty včetně žen

Novinky, ČTK, aš, Daily Times
Kábul
Aktualizováno

Nejvyšší představitel radikálního hnutí Tálibán mulla Muhammad Umar vyzval v červnovém nařízení své bojovníky, aby zabíjeli koaliční vojáky a také Afghánce, kteří podporují současného prezidenta Hámida Karzáího a pracují pro zahraniční jednotky. V neděli to uvedl na tiskové konferenci NATO v Kábulu brigádní generál Josef Blotz.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu před vypáleným vozidlem

Článek

"Ten vzkaz byl od mully Umara, který se skrývá v Pákistánu, jeho podřízeným polním velitelům v Afghánistánu," uvedl Blotz, který řekl, že si je na 100 procent jist, že dopis pochází od vůdce Tálibánu. Kvůli ochraně zdrojů NATO nemohl zveřejnit, jak byla autenticita vzkazu ověřena.

Poselství mully Umara obsahuje pět konkrétních příkazů. Zejména nařizuje velitelům Tálibánu zabíjet cizí vojáky a zajímat je, kdekoli to bude možné. Dále mají zajmout a zabít každého civilistu podporujícího nebo pracujícího pro vládu nebo ozbrojené síly. Další instrukce požaduje od bojovníků získat více těžkých zbraní.

Jeden z rozkazů pak konkrétně vyzývá bojovníky zabíjet afghánské ženy, které "pomáhají koaličním silám, nebo jim poskytují informace".

Dopis představuje obrat v přístupu Tálibánu. Umar ještě před rokem vyzval bojovníky, aby se zdrželi působení újmy civilistům i v případě jejich dopadení.

Mulla Umar je považován za zakladatele hnutí Tálibán, které se objevilo za občanské války počátkem 90. let minulého století. Na veřejnosti už nebyl viděn několik let a předpokládá se, že pobývá v Pákistánu.

Konference o bezpečnosti začíná v úterý

Dopis byl zveřejněn dva dny před zahájením kábulské bezpečnostní konference o Afghánistánu, které se má účastnit 40 ministrů zahraničí a generální tajemník OSN.

Podle informací, které unikly předem, by afghánská vláda měla do konce roku 2014 převzít zajištění bezpečnosti v zemi. Do stejného termínu by navíc měly odejít ze země zahraniční bojové jednotky. Stahování sil NATO však začne během několika měsíců, i když teprve v srpnu mají Američené dosáhnout cílového počtu vojáků v zemi a Tálibán stále posiluje.

Britský ministr obrany Liam Fox nechtěl informace, které unikly z tajných materiálů, nijak komentovat, ale řekl, že premiér dal jasně najevo, že si nepřeje, aby v Afghánistánu působily po roce 2015 bojové jednotky.

Nebojové jednotky však mají v zemi zůstat i poté a pomáhat afghánské armádě a policii s výcvikem. Británie navíc míní dát na projekty na obnovu země o 40 procent více, aby se v zemi zlepšila situace a podařilo se lidem zajistit základní potřeby, což by je mohlo odvrátit od toho, aby se přidali k Tálibánu. Britové doufají, že by pak mohli vojáci snáze odejít. Miliardy pomoci slíbilo i Japonsko, ačkoli konference není dárcovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám