Hlavní obsah

Z Afghánistánu zmizely miliardy dolarů, zřejmě zahraniční pomoci

New York

Z Afghánistánu podle pondělního vydání listu The Wall Street Journal v uplynulých třech letech zmizely tři miliardy dolarů pocházející pravděpodobně hlavně ze zahraniční pomoci a z obchodu s drogami. Peníze zemi sice opustily přes kábulské letiště legálně, podle amerických činitelů ale tak vysoké částky mířící do zahraničí natolik neodpovídají skromnému výkonu afghánské ekonomiky, že jejich původ s vysokým stupněm jistoty zřejmě legální není.

Článek

"Zástupci (amerických a afghánských) úřadů jsou přesvědčeni, že část těchto peněz, pokud ne většina, byla odčerpána ze západní pomoci a smluv uzavřených USA, Evropany nebo NATO o ochraně, dodávkách a rekonstrukčních pracích pro spojenecké síly v Afghánistánu," uvedl The Wall Street Journal. Spojené státy podle něj případ vyšetřují.

Deník dále napsal, že jen Severoatlantická aliance v zemi loni utratila 14 miliard dolarů. Část peněz také pochází z obchodu s opiem, ale i z vyděračských a drogových aktivit povstaleckého hnutí Tálibán.

Podle WSJ ročně přes kábulské letiště ze země zmizí více peněz, než vláda vybere na daních a clech. "Rozhodně se nedá říct, že by tu peníze rostly na stromech. Spíš se tu ve velkém kradou dolary z našich daní. Část má samozřejmě na svědomí opium," uvedl jeden americký představitel, který vyšetřuje korupci a financování Tálibánu.

V hledáčku jsou i vládní představitelé

Američané si přitom myslí, že peníze si do zahraničí "ulívají" i vysoce postavení činitelé vlády prezidenta Hamída Karzáího a jejich společníci, včetně viceprezidenta Muhammada Fahíma a jednoho z prezidentových bratrů Mahmúda Karzáího.

Kde berou peníze a zda tomu tak je, je nyní předmětem vyšetřování. Jak Fahím, tak Mahmúd Karzáí jakékoliv nelegální aktivity popírají. Podle Mahmúda Karzáího, který je milionář a má americké občanství, jsou podobná obvinění dílem jeho politických nepřátel.

"Ano, tuto zemi opouštějí milióny dolarů, všechny je ale vzali politici. Všechno to jsou úplatky a korupce. Pojďme zjistit, čí jsou to peníze. Nevěřme pomluvám. Tohle jsem řekl Američanům," uvedl. Podle prezidentova bratra by měli být příbuzní politiků pod větším drobnohledem, o možnost podnikat by ale přijít neměli.

Podle WSJ mezi začátkem roku 2007 a únorem tohoto roku Afghánistán legálně opustilo 3,18 miliardy amerických dolarů. Podle amerických představitelů je ale částka zřejmě ještě vyšší, protože přehledy afghánských celníků nejsou úplné a spolehlivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám