Hlavní obsah

Nizozemsko vyšle ponorku proti somálským pirátům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nizozemsko přistoupilo na požadavek NATO a do vod u východního pobřeží Afriky vyšle ponorku, která se má zapojit do boje proti pirátům. Oznámilo to nizozemské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka poslouží k průzkumu a hlídkování. Ilustrační foto

Článek

„Nizozemsko nasadí ponorku od konce září do konce listopadu,“ oznámilo ministerstvo.

Ponorka poslouží k průzkumům a hlídkám v Adenském zálivu i hluboko v Indickém oceánu, do jehož stále vzdálenějších vod se somálští piráti vydávají, aby unášeli obchodní lodě, za něž získávají tučné výkupné. Podle keňského ministerstva zahraničí činil jejich zisk v loňském roce 150 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun).

NATO v březnu rozšířilo svou misi v oblasti nazvanou Ocean Shield do konce roku 2012. V oblasti operuje i flotila EU v rámci mise Navfor a také lodě Ruska, Číny a USA.

V Nizozemsku minulý týden odsoudili pětici Somálců na pět let za mřížemi kvůli loňskému útoku na loď plující pod vlajkou Nizozemských Antil. Byl to první novodobý proces s piráty v Evropě. Soud v Rotterdamu uplatnil zákon o „námořním loupení“ ze 17. století. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám