Hlavní obsah

Pákistánci zatkli mečem ozbrojeného Američana, šel po bin Ládinovi

Novinky, rei
Islámábád

V severním Pákistánu zatkli Američana, který tvrdil, že je na misi s cílem zadržet Usámu bin Ládina. Měl u sebe pistoli, dýku, meč a literaturu s křesťanskou tématikou. Uvedla to v pondělí agentura AP.

Článek

Policie 52letého Garyho Brookse Faulknera z Kalifornie zatkla v neděli v okrese Chitral severně od Péšávaru nedaleko hranice s afghánskou provincií Núristán, kde se soustřeďuje Tálibán. Na svou misi se vydal sám.

„Nejdříve jsme se smáli, když nám řekl, že chce zadržet Usámu bin Ládina,“ řekl mluvčí policie Mumtaz Ahmad Khan  agentuře AP. Policistům prý došlo, že muž mluví pravdu, až když u něj našli pistoli, meč, dýku a zařízení pro noční vidění. Rovněž měl u sebe literaturu s křesťanskou tematikou.

Faulknera nyní vyslýchá kontrarozvědka v Péšávaru. Vyšetřovatelům řekl, že v Pákistánu byl už sedmkrát, z toho v okrese Chitral třikrát. Pákistánská strana se domnívá, že chtěl bin Ládina zabít. Zástupci americké ambasády k němu zatím přístup nedostali.

Sponzor teroristických útoků na USA ze září 2001 Usáma bin Ládin je stále na útěku. Západní rozvědky jsou přesvědčeny, že téhož roku uprchl na hraniční kmenové území v Pákistánu. Už několik let o něm nemají žádné zprávy. Na jeho dopadení vypsal Washington odměnu 50 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám