Hlavní obsah

Šanghajské Expo 2010 začalo velkolepou show

Šanghaj
Aktualizováno

Velkolepou podívanou nabízelo páteční zahájení Expo 2010 v čínské Šanghaji, které má být v historii světových výstav největší. I zahájení mělo nabídnout největší mutlimediální show a ohňostroj v dějinách. Během šesti měsíců trvání Expa 2010 se chce Čína prezentovat světu jako nastupující světová velmoc. Pro veřejnost bude výstava zahájena v sobotu.

Článek

První část ceremoniálu se odehrála v koncertním sále pro 18 000 lidí, kde se mezi 2300 účinkujícími během jedné a půl hodiny představili například hvězda akčních filmů Jackie Chan, japonský zpěvák Šindži Tanimura, čínský klavírista Lang Lang nebo italský operní pěvec Andrea Bocelli. Druhá část se uskutečnila na břehu řeky Chuang-pchu, přičemž její součástí byly monumentální ohňostroj, laserová show i vodní představení.

"Chceme oslnit svět," prohlásil umělecký ředitel ceremoniálu Ignatius Jones.

Foto: Alfred Jin, Reuters

Na zahájení vystoupili tanečníci před plátnem, na nějž se promítala Velká čínská zeď.

Účast na ceremoniálu přislíbili kromě čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ruský prezident Dmitrij Medvěděv, jihokorejský prezident I Mjong-bak či předseda Evropské komise José Barroso.

V Šanghaji jsou přítomni i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, druhý nejvyšší představitel KLDR Kim Jong-nam, nizozemský premiér Jan Peter Balkenende a prezidenti řady afrických zemí.

Příprava expa si vyžádala investici 58 miliard dolarů. Půlroční výstavu má navštívit na 70 miliónu diváků. Účastní se jí 189 zemí a 57 mezinárodních organizací

Původní počet 192 států se snížil, když na poslední chvíli podle agentury AFP odřekly Bhútán, Kuvajt a Burkina Faso.

Český pavilón s puky na fasádě tvoří imaginární městská krajina, po níž se budou lidé procházet. Tématem expozice jsou Plody civilizace, návštěvníci pavilonu se budou procházet ulicemi a v jednotlivých blocích budou objevovat tyto plody - exponáty.

V pavilónu se prezentují i kraje. Praha si vybrala zmenšenou kopii Staroměstského orloje, model části Karlova mostu či systém protipovodňových zábran. Nejsledovanějším exponátem českého pavilonu by měla být obří slza z ryzího zlata LacrimAu.

Reklama

Výběr článků

Načítám