Hlavní obsah

V Chille zemřel bývalý nacista Schäfer, zakladatel Colonie Dignidad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve vězeňské nemocnici v Santiagu de Chile v sobotu zemřel bývalý nacistický kaprál Paul Schäfer, zakladatel smutně proslulé osady německých exulantů v jižním Chile Colonia Dignidad. Oznámily to chilské úřady. Schäferovi bylo 88 let. Od roku 2006 si odpykával trest dvaceti let vězení.

Foto: Eliseo Fernandez, Reuters

Paul Schäfer.

Článek

Příčinou smrti byly srdeční potíže. Schäferův stav se v pátek značně zhoršil. Smrt nastala v sobotu po 13:00 SELČ, oznámila chilská vězeňská správa.

Schäfer byl odsouzen za 25 případů zneužívání dětí a v dalším procesu byl uznán vinným z nezákonného skladování zbraní, z vraždy a ze zmizení jednoho levicového odpůrce diktátorského režimu generála Augusta Pinocheta.

Dějištěm zločinů byla Colonia Dignidad. Tu založil počátkem 60. let, izoloval ji od světa a podle pozdějších zjištění v ní vládl diktátorským způsobem. Zprávy o poměrech v ní začaly prosakovat v 60. letech, ale Pinochetův nástup k moci v roce 1973 zajistil Schäferovi klid. On zase umožňoval Pinochetově tajné policii využívat osadu k věznění a mučení jeho odpůrců. Na území kolonie byl objeven hromadný hrob obětí.

V roce 1997 Schäfer uprchl za hranice, ale v roce 2005 ho Argentina do Chile vydala.

Colonia Dignidad, ke které patří asi 13 000 hektarů půdy, ztratila krátce po pádu Pinochetova režimu svůj právní status praktické exteritoriality a daňových privilegií a přejmenovala se na Villa Baviera (Bavorské město). Její obyvatelé, vesměs již nová generace, se Schäfera zřekli.

Reklama

Výběr článků

Načítám