Hlavní obsah

Mučení v afghánské věznici Bagrám pokračuje i za Obamy

Novinky, Alex Švamberk
Kábul

I v novém vězení na americké základně Bagrám v Afghánistánu se zadržení týrají a mučí. Plyne to z výpovědí devíti lidí, které zaznamenala britská BBC. Všichni byli podrobeni krutému zacházení až po nástupu nového amerického prezidenta Baracka Obamy, který proklamoval, že mučení musí skončit.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Bagrám v Afghánistánu

Článek

Podle výpovědí zadržených je na základně Bagrám tajná věznice. „Říkají jí černá díra,“ uvedl Šer Agha, který tam strávil loni na podzim šest dní. Stejně jako ostatní zmiňoval, že cely jsou mimořádně studené: „Když jsem chtěl spát, začal jsem se třást zimou a tak jsem recitoval korán.“

Ještě dodal: „Když nás propouštěli, řekli nám, že bychom neměli vyprávět své zážitky lidem z venku, protože by nás to poškodilo.“ Americká armáda popírá existenci tajného vězení a slíbila, že obvinění prověří.

Zadrženým bránili ve spánku. „Nemohl jsem spát, nikdo by nemohl spát, protože tam byl stroj, který dělal hluk,“ řekl Mirwais, jenž byl v cele 24 dny a chyběla mu polovina předních zubů. „V mé cele byla malá kamera. Když jste usnul, přišli a vyrušili vás.“ Navíc se v celách neustále svítilo a skutečnost, že nemohli rozeznat den a noc vězňům velmi vadila. Mirwais také uvedl, že pokud chtěl na záchod, musel dozorcům vždycky zatančit.

Většina ze zadržených říkala totéž, když vypovídali samostatně. Říkali, že byli americkými vojáky při zatýkáni biti a pak převezeni do vězení. Žádného z nich nenavštívil během veznění zástupce Červeného kříže.

Původní notoricky proslulou věznici v Bagrámu nahradila letos nová v komplexu nazývaném Parván. Ten mohli navštívit na hodinu i reportéři BBC. Uvedli, že všechny vězně tam převáželi na kolečkových křeslech, měli zakryté oči brýlemi se začerněnými skly a na uších sluchátka, která jim bránila slyšet. Všichni měli spoutané ruce i nohy.

Všech 56 cel má průhledné stropy, odkud mohou vězně pozorovat dozorci. V přední části je síť. Dozorci nosí brýle, protože vězni po nich občas házejí exkrementy nebo sperma.

Ani v nové věznici však nemají vězni právníky, kteří by je zastupovali. Americká armáda přitom přiznala, že 80 procent z nich nejsou teroristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám