Hlavní obsah

Američan odsouzen v KLDR za ilegální vstup do země na osm let

Pchjongjang

K osmi letům nucených prací odsoudil soud v Severní Koreji amerického občana za ilegální vstup do země. Oznámila to v úterý severokorejská oficiální agentura KCNA.

Foto: Jacky Chen , Reuters

Severokorejský voják na patrole

Článek

Odsouzeným je třicetiletý Aijalon Mahli Gomes z Bostonu. Podle agentury KCNA Gomes "uznal všechna obvinění", která byla proti němu vznesena.

Muž vyučoval dva roky angličtinu v Jižní Koreji. Hranice Severní Koreje překročil podle předchozích informací severokorejských úřadů z Číny 25. ledna. Byl aktivní v protestantské církvi.

Spojené státy opakovaně poukazovaly na právní neprůhlednost celého případu a doufaly, že zadržený Američan bude vrácen do vlasti. Odsouzení přichází v době, kdy USA stupňují tlak na Severní Koreu, aby se vrátila k mezinárodním jednáním o jaderném odzbrojení.

Procesu se zúčastnili zástupci švédského velvyslanectví v Pchjongjangu, které reprezentuje americké zájmy v Severní Koreji. Washington nemá se Severní Koreou diplomatické styky.

Aijalon Mahli Gomes není jediný Američan, který byl souzen v Severní Koreji za ilegální vstup do země. Loni severokorejský soud odsoudil ke 12 letům nucených prací americké novinářky Eunu Leeovou a Lauru Lingovou, které byly zadrženy v březnu na hranici Severní Koreje a Číny, kde údajně připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Severokorejský vůdce Kim Čong-il jim po intervenci někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona nakonec udělil milost.

V prosinci minulého roku zadržely severokorejské úřady za ilegální vstup do země amerického misionáře Roberta Parka. Prý chtěl upozornit na stav lidských práv ve stalinistické zemi, později ale prohlásil, že podlehl západní propagandě a že svého činu lituje. V únoru byl propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám