Hlavní obsah

Vojáci USA by mohli Afghánistán začít opouštět dříve

Novinky, rei
Kábul
Aktualizováno

Americký ministr obrany Robert Gates ve středu naznačil, že by se vojáci USA mohli začít z Afghánistánu stahovat ještě před červencem příštího roku, jak to plánuje prezident Barack Obama. Bez bližších podrobností řekl, že by musely být splněny jisté podmínky, uvedla agentura AP.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Ministr obrany USA Gates a jeho afghánský protějšek Vardak navštívili výcvikové středisko v provincii Kábul.

Článek

Gates poznámku pronesl během návštěvy výcvikového střediska v provincii Kábul, kde Američané spolu s Brity cvičí afghánské vojáky. Jeho protějšek Abdul Rahím Vardak poznamenal, že afghánské složky se nemohou dočkat, až kontrolu nad zemí převezmou. Několikrát řekl, že cílovým datem je podzim příštího roku, přičemž afghánská armáda by v tu dobu měla mít 171 000 a policie 134 000 příslušníků.

„Změnu zahájíme ne později než v červenci 2011,“ potvrdil Gates s tím, že to ale bude záviset na okolnostech. Doplnil, až ačkoliv je dnes pozornost směřována na bojové operace na jihu, výcvik afghánských vojáků je z dlouhodobého hlediska ještě důležitější.

Gates se rovněž vyjádřil ke středeční návštěvě íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v Kábulu, který svou cestu odložil, aby se s ním v afghánském hlavním městě nepotkal. Gates řekl, že je důležité, aby Afghánistán vycházel se všemi sousedy, kteří by s ním ale měli hrát čestně. Ahmadínežád v Kábulu kritizoval přítomnost zahraničních vojsk v zemi.

Atnetáty nepřestávají

Sebevražedný atentátník ve středu zaútočil v provincii Paktika na východě země, uvedla DPA. Zaútočil na vojenskou základnu, kterou společně využívají afghánští vojáci a mezinárodní síly ISAF pod velením NATO. Podle policejního velitele v Paktice zahynulo pět lidí - tři afghánští policisté a dva pohraničníci.

Vojenský velitel v oblasti ale tvrdí, že policisté a vojáci utrpěli jen zranění. Tálibán, který se k útoku přihlásil, uvedl, že mohutný výbuch zabil čtyřicet vojáků včetně zahraničních.

Další dva atentáty si ve středu vyžádaly životy pěti civilistů včetně dvou dětí. U Mardžáhu na jihu země, kde probíhá velká ofenzíva NATO proti Tálibánu, nastražená nálož zabila tři civilisty a zranila další čtyři.

Na východě země v provincii Fajrám nálož zabila dvě děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám