Hlavní obsah

V Pákistánu zatkli mluvčího Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Al-Káidy Adam Gadahn byl údajně zatčen v Pákistánu, oznámily světové agentury. Gadahn, který má americké občanství, je na seznamu nejhledanějších osob FBI a byla na něj vypsána odměna jednoho miliónu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Adam Gadahn

Článek

Na islamistickém webu byla v neděli zveřejněna nahrávka, na níž vyzývá muslimy k útokům na západní a americké cíle.

Jak upřesnila pákistánská média, byl Gadahn údajně zadržen v Karáčí pákistánskou zpravodajskou službou za pomoci agentů americké tajné služby. Podle agentury AP byl Gadahn dopaden v minulých dnech. Jiné zdroje ale hovoří o dnešku. Gadahn je prý vyslýchán ve vazbě v Pákistánu a není jasné, zda se na tom podílejí Američané.

Zatčení Gadahna, který byl v roce 2006 jako jediný Američan od konce druhé světové války obviněn v USA z velezrady, je podle agentury AP velkým vítězstvím ve válce proti Al-Káidě a bude vnímáno jako znamení zesílené spolupráce Pákistánu se Spojenými státy v boji proti terorismu.

Mluvčí vyzval k následování armádního vraha

Na videozáznamu umístěném na webu islamistů Gadahn vyzval zejména americké muslimy k následování příkladu vojenského psychologa, který v listopadu postřílel na americké vojenské základně Fort Hood 13 lidí. Majora Nidala Malika Hasana označil za průkopníka, který by měl posloužit za vzor dalším muslimům, zvláště pak těm, kteří slouží v armádách západních států.

"Bratr Nidal je ideálním vzorem pro každého kajícného muslima v armádách bezvěreckých a odpadlických režimů," citovala agentura AP z Gadahnova asi 25minutového prohlášení. "Je to průkopník, který otevřel dveře, prošlapal stezku a ukázal cestu vpřed každému muslimovi, který pobývá mezi bezvěrci," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám