Hlavní obsah

Japonskou princeznu prý šikanovali její spolužáci

– Tokio
Právo, DPA, vpl

Japonská princezna Aiko (8) přestala chodit do druhé třídy elitní základní školy Gakušuin v Tokiu poté, co se stala terčem šikany chlapců z jiné třídy.

Foto: Profimedia.cz

Japonská císařská rodina s princeznou Aiko

Článek

„Princeznu sužoval strach a bolesti žaludku, takže zůstala doma,“ sdělil médiím Isei Nomura, poradce dívčiných rodičů, korunního prince Naruhita (50) a korunní princezny Masako (45). Dodal, že princezna poté, co přišla ze školy v úterý předčasně domů, se tam odmítla vrátit.

„Škola přijala opatření“, citovala televize NHK nejmenovaného úředníka protokolu císařského dvora. „Doufáme, že kroky školy budou účinné a odstraní princezninu tíseň.“

Ředitel školy Motomasa Higašisonó na tiskové konferenci v Tokiu uvedl, že nemá zprávy o tom, že by došlo k vyslovené idžimě, což je japonský výraz pro šikanu. Incident označil „spíš za nepříjemnou shodu okolností či nedorozumění“.

Házeli si s její taškou

„Slyšel jsem, že když dívka odcházela ze školy a přezouvala se ze školních bot do vycházkových, náhle se k ní přiblížili dva chlapci a téměř se s ní srazili. To ji zřejmě velice vylekalo," řekl ředitel školy, kterou absolvovali dívčin dědeček a otec -  císař Akihito a princ Naruhito.

List Mainiči šimbun v pátek napsal, že chlapci na Aiko začali dorážet už loni v červenci - brali jí školní tašku a házeli si s ní, na chodbách běhali těsně kolem ní a pokřikovali na ni.

Její matka Masako, absolventka Harvardu, trpí od sňatku v roce 1993 těžkými depresemi kvůli tíživým a omezujícím pravidlům dvorní etikety a stresu, aby císařské rodině porodila syna.

V roce 1999 potratila, a ačkoli se její psychika postupně zlepšuje, na veřejnosti se objevuje zřídka a manžela doprovází výjimečně. Podle japonských médií, jež tařka posvátně ctí soukromí rodiny, na své dceři mimořádně lpí.

V roce 2006 se Naruhitovu mladšímu bratrovi, princi Akišinovi a princezně Kiko, narodil syn Hisahito. Ten je nyní třetí v pořadí následnictví japonského trůnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám