Hlavní obsah

Rijád požádal o vydání bin Ládinovy dcery, která je v Teheránu

– Rijád

Saúdská Arábie požádala Írán, aby nechal odjet dceru hledaného teroristy Usámy bin Ládina do Saúdské Arábie. Teherán přiznal, že je sedmnáctiletá Imán bin Ládinová na území Íránu, a saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd, jehož citovala v sobotu stanice BBC, řekl že vláda s Íránci o propuštění Imán vyjednává.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Článek

Írán zadržuje údajně několik bin Ládinových příbuzných v domácím vězení. Imán se nedávno podařilo uprchnout a dostat na saúdskoarabské velvyslanectví v Teheránu.    

Podle arabského listu Aš-Šark al-Avsat je v Íránu od roku 2001, kdy byla zahájena invaze do Afghánistánu, šest bin Ládinových dětí. List, jehož majitelem je jeden ze členů vládnoucí rodiny Saúdských Arabů, napsal, že velvyslanectví už Imán vystavilo cestovní doklad, aby se dívka mohla vrátit do Saúdské Arábie.    

Podle jedné bin Ládinovy snachy je v rezidenci nedaleko Teheránu zadržována také jedna z bin Ládinových manželek Chajríja. "Bin Ládinovy děti bydlí v sousedících domech se zahradou, mají k dispozici laptop, ale nikoli internet. V objektu je také bazén," sdělila listu bin Ládinova snacha Zajna. S manželem Umarem žije v Kataru a s jedním z bin Ládinových dětí hovořila telefonicky. Chce prý za nimi do Teheránu jet.    

Princ Fajsal řekl, že Rijád považuje kauzu za humanitární případ a v tom smyslu také s Teheránem vyjednává. Jeho íránský kolega Manúčehr Mottakí minulý týden řekl, že se dověděl, že je bin Ládinova dcera v Teheránu. Netuší prý, jak se tam dostala. Bude moci odjet, jestliže bude mít platné cestovní doklady, řekl Mottakí.    

Vztahy mezi Íránem a Saúdskou Arábií jsou poznamenány rivalitou, protože obě země usilují o vůdčí postavení v muslimském světě, ale v Íránu je hlavním náboženstvím šíitský islám, v Saúdské Arábii sunnitský.

Bin Ládin pochází ze Saúdské Arábie. Narodil se v rodině bohatého podnikatele jemenského původu. Kvůli kritice vlády byl ze země roku 1991 vypovězen a přišel také o saúdskoarabské občanství. Vede teroristickou síť Al-Káida, jíž jsou připisovány četné atentáty na západní cíle. Jeho syn Umar řekl listu Aš-Šark al-Avsat, že bin Ládinovi příbuzní zadržovaní v Teheránu nemají s teroristickou činností připisovanou otci nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám