Hlavní obsah

Nový rok oslavili nejdříve v Tichomoří

• Aktualizováno

Silvestrovské oslavy se vzhledem k časovému posunu rozproudily nejprve v Oceánii a Austrálii. Desetimilióny lidí po celém světě vycházejí do ulic měst, aby se rozloučily s rokem 2009, poznamenaným konflikty, teroristickými útoky a pokračováním světové finanční krize.

Článek

Na 5000 obyvatel tichomořského atolu Kiritimati, který je součástí ostrovního státu Kiribati, příchod roku 2010 přivítalo nejdříve ze všech. Ostrované díky své poloze tradičně slaví Nový rok jako první na planetě. Půlnoc u nich byla v 11:00 SEČ.

Atol, jehož rozloha je asi 300 čtverečních kilometrů, leží západně od poledníku 180 stupňů zeměpisné délky, který označuje takzvanou datovou hranici. Vlastně tak leží na území, které za okolními oblastmi o jeden den pokulhává.

Protože ostrovy státu Kiribati se rozprostírají napříč datovou hranicí, rozhodla tamní vláda v roce 1995, že celé území republiky sjednotí pod společným datem. Z mapy časových pásem je tak zřetelné, že Kiritimati označovaný jako Vánoční ostrov hranici výrazně přesahuje směrem na východ.

Již ve 12:00 SEČ oslavil příchod nového roku Nový Zéland, a to především ohňostrojem z nejvyššího mrakodrapu na jižní polokouli Sky Tower v největším městě země Aucklandu.

V Sydney, prvním velkém městě, které ve 14:00 SEČ oslavilo příchod Nového roku, se téměř 1,5 miliónu lidí zúčastnilo slavnostního ohňostroje, který ozařoval nebe nad nejznámější pamětihodností města Harbor Bridge. Australský ministr policie Michael Daley letos vyzval Australany, aby se mírnili ve spotřebě alkoholu.

V Evropě se chystají velkolepé oslavy 

V Paříži Eiffelova věž u příležitosti svého 120. výročí večer zazáří všemi svými světly a bude zde uspořádáno výjimečné představení za pomoci světla a hudby. V Berlíně se očekává u Braniborské brány, symbolu sjednoceného Německa, na milión lidí.V Londýně odzvoní silvestrovskou půlnoc Big Ben a poté se velkolepým ohňostrojem rozzáří známé vyhlídkové kolo London Eye (Londýnské oko) na protějším nábřeží Temže.

Bezpečnostní opatření v USA

Ve Spojených státech se bude slavit za přísných bezpečnostních opatření. "Nasadíme všechny naše prostředky," řekl šéf newyorské policie Raymond Kelly. Podle jeho názoru je New Yorku ve Spojených státech pro teroristy terčem číslo jedna. Obavy vzbudil nedávný pokus al-Kajdy spáchat atentát v letadle do Detriotu.

Thajsko letos všechny ohňostroje zakázalo, protože loni na Silvestra v nočním klubu v Bangkoku přišlo o život 65 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám