Hlavní obsah

Piráti propustili další loď, prý za čtyři milióny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští piráti propustili další z desítek lodí, které ve vodách východně od Afriky unesli. V úterý to oznámilo velení námořních sil Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Loď Kota Wajar u přístavu Haradhere

Článek

Nákladní loď Kota Wajar, plavící se pod singapurskou vlajkou do keňské Mombasy, padla pirátům do rukou v polovině října na sever od Seychel. Odvlekli ji k somálskému přístavu Haradhere.

„Dostali jsme čtyři milióny dolarů a loď i 21 členů její posádky včera pozdě večer propustili,“ oznámil jeden z pirátů agentuře Reuters. Dodal, že posádka nadšeně tleskala, když piráti loď opouštěli.

Propuštění plavidla o výtlaku 24 637 tun potvrdily síly Navfor Evropské unie. Logistickou a lékařskou pomoc jí poskytla kanadská válečná loď HMCS Fredericton.

Somálští piráti si na výkupném přišli už na desítky milióny dolarů. Až čtyři milióny dolarů obdrželi také v neděli za vydání čínské nákladní lodi De Sin Hia s 25člennou posádkou. [celá zpráva]

Unesli další dvě lodě

Podle organizace Ecoterra International, která situaci ve vodách u východního pobřeží Afriky monitoruje, drží piráti dál nejméně deset zahraničních lodí a 228 námořníků. V úterý byl nově ohlášen únos britského tankeru s chemikáliemi a řecké nákladní lodi.

Reklama

Výběr článků

Načítám