Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zemřeli na prasečí chřipku čtyři poutníci do Mekky

– Mekka

V Saúdské Arábii zemřeli na prasečí chřipku čtyři zahraniční účastníci pouti do Mekky a Mediny. Ani jeden z nich nebyl proti nebezpečné nemoci očkován. Oznámila to v sobotu agentura AFP s odvoláním na zdroje ze saúdskoarabského ministerstva zdravotnictví.

Foto: Susan Baaghil, Reuters

Článek

Jde o první úmrtí na chřipku A(H1N1) v souvislosti s posvátnou poutí do Mekky, takzvanou hadždž. Oběťmi jsou Maročanka, Súdánec a Ind, všichni ve věku 75 let, a 17letá Nigerijka. Tři z nich zemřeli v Medině, čtvrtý v Mekce.

Čtveřice chřipce podlehla po příletu do Saúdské Arábie. Podle komuniké ministerstva nerespektovali "vyhlášená doporučení, zejména ta týkající se očkování proti prasečí chřipce". Kromě toho trpěli i jinými chorobami - rakovinou a plicními chorobami, upozornil mluvčí ministerstva.

Mezi poutníky bylo registrováno ještě dalších 16 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Čtyři z nich jsou hospitalizováni v kritickém stavu, 12 se již po poskytnutí příslušné péče uzdravilo.

V posledních dnech přijelo na pouť do Saúdské Arábie několik stovek tisíc muslimů. Největší nápor a tím i největší chřipkové nebezpečí během pouti přijde ve čtvrtek při shromáždění na pahorku Arafát u Mekky.

Každý rok se poutě v Saúdské Arábii účastní zhruba tři miliony muslimů, přičemž dvě třetiny z nich přicházejí ze zahraničí. Ve světě už podle některých zdrojů podlehlo nové chřipce téměř 7500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám