Hlavní obsah

Vdaná Somálka měla s milencem dítě, tak ji ukamenovali

Mogadišo

Muslimští radikálové v Somálsku veřejně ukamenovali devětadvacetiletou vdanou Chalimu Ibrahím Abdirahmánovou, která se provinila cizoložstvím. Jejího o devět let mladšího svobodného partnera potrestali 100 ranami bičem. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na soudce radikální islámské skupiny Šabáb.

Foto: Feisal Omar , Reuters

Somálskem zmítají bída, hlad a násilnosti, islámským radikálům se tam daří.

Článek

Soudce šejk Ibrahím Abdirahman sdělil, že žena měla vztah s mužem, který byl o devět let mladší a měla s ním dítě, píše agentura Bloomberg. Žena byla podle BBC údajně rozvedena. BBC uvádí také věk obou lidí opačně, ženu jako dvacetiletou a muže o devět let staršího.

Soudce řekl, že exekuce byla provedena v úterý u města Vadžíd v oblastí ÍIlbúm vzdáleném asi 450 severozápadně od hlavního města Mogadiša. Žena byla po krk zakopána do země a pak ukamenována. Popravě přihlíželo dvě stě lidí.

Islámští radikálové ze skupiny Šabáb v zemi zavádějí přísné znění islámského práva šaría, které uplatňuje tvrdé tresty, jako je kamenování nebo utínání rukou zlodějům. Jde už o druhý případ ukamenování ženy kvůli cizoložství v Somálsku. V listopadu 2008 byla ukamenována 13letá znásilněná dívka. I ona byla obviněna z cizoložství.

Mezi jinak umírněnými somálskými muslimy je však údajně jejich politika nepopulární.

Šabáb kontroluje jižní část Somálska a velkou část hlavního města Mogadiša. Podle Washingtonu má hnutí vazby na teroristickou síť Al-Káida.

Reklama

Výběr článků

Načítám