Hlavní obsah

Kvůli použití slova Alláh zakázala Malajsie prodej desetitisíce Biblí

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé desetitisícové vydání křesťanské Bible se nesmí vůbec dostat v Malajsii do prodeje kvůli tomu, že se v knize, kterou vydali malajsijští křesťané, používá pro označení Boha výraz Alláh. Vláda pod kontrolou muslimské většiny se obává, že by to následníky proroka Mohameda rozlítilo.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Článek

Katolická církev toto rozhodnutí podle stanice BBC napadla u soudu. Víra v jediného Boha v křesťanství i islámu vychází z židovské víry a křesťané i muslimové uznávají židovské proroky.

Výraz Alláh je arabské slovo pro Boha a malajština ho pro označení jediného Boha přejala. Katolická církev navíc argumentuje, že arabští křesťané výrazem Alláh vzývali jediného Boha ještě předtím, než islám vznikl.

Malajská křesťanská federace se dovolává ústavou zaručené svobody vyznání. Zákaz vlády praktikovat náboženství ve vlastním jazyce činí podle křesťanů tuto záruku bezvýznamnou. V Malajsii se k islámu hlásí dvě třetiny populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám