Hlavní obsah

Pákistán začal obří ofenzívu proti Tálibánu

Islamábád

Pákistánská armáda zahájila ofenzívu na kmenovém území Jižní Vazíristán na severozápadě země. Připravovala se na ni od léta a jejím cílem je zničit oddíly radikálního Talibanu i teroristické Al-Kájdy. S odvoláním na dva zdroje pákistánské rozvědky o tom informovala agentura AP.

Článek

Podle nich operace začala v sobotu ráno a pozemní oddíly se zaměřily na pozice Tálibánu. Spolu s pěchotou bylo nasazeno i letectvo. Úřady v Jižním Vazíristánu vyhlásily zákaz vycházení.

Armáda se snažila v minulých dnech oslabit Taliban nálety, takže desetitisíce civilistů opustily domovy a snažily se odejít do bezpečnějších oblastí.

Zástupce vlády Muhammad Chálid Chán řekl, že zákaz vycházení byl vyhlášen kvůli tomu, aby se armáda mohla v bezpečí dostat co nejblíže baštám radikálů. "Vyhlásili jsme to kvůli ochraně vojenských konvojů a týká se to silnic. Tržiště zůstala otevřená," řekl Chán agentuře Reuters.

Armáda o ofenzívě hovoří několik měsíců a Taliban se v minulých týdnech snažil krvavými útoky dokázat, že není ani po bombardování svých pozic na kolenou. V minulých 12 dnech útočil na úřad OSN, armádní velitelství i na policii a připravil o život na 150 lidí.

Svědci tvrdí, že se do Jižního Vazíristánu přesunuje rozvědka, tanky i dělostřelectvo. V oblasti je přerušeno telefonické spojení. Podle agentury Reuters dnes explodovaly na silnicích nálože poblíž konvojů v Jižním i Severním Vazíristánu. Zahynuli tři vojáci a zraněno je pět dalších.

Z dosavadních zpráv zatím není jasné, zda bylo pro ukončení ofenzívy stanoveno konkrétní datum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám