Hlavní obsah

V Indonésii zveřejnili totožnost atentátníka útočícího na hotely

– Jakarta

Indonéská televizní stanice v pondělí odhalila identitu jednoho z podezřelých z pátečních pumových útoků na dva luxusní hotely v Jakartě, při nichž zemřelo devět lidí a 53 osob včetně cizinců bylo zraněno. Muž, který je hlavním podezřelým, měl mít vazby na radikální islámskou skupinu Jemaah Islamiah, píše agentura Reuters.

Článek

Policisté identifikovali v neděli jednoho z podezřelých jen jako "N". Jeho totožnost odmítli zveřejnit. [celá zpráva

Soukromá televizní stanice MetroTV však zveřejnila informace, podle nichž se dotyčný jmenuje Nurhasbi. Jeho rodina uvedla, že se nevrátil domů a není dostupný na telefonu.

Nurhasbi navštěvoval islámskou internátní školu Ngruki na ostrově Solo, kterou dokončil v roce 1995. Tuto školu vede radikální muslimský duchovní Abu Bakar Bashir a vystudovala ji řada členů teroristické skupiny Jemaah Islamiah (Džamá islámíja).

Tato skupina, která má údajně vazby na teroristickou síť Al-Kajda, je odpovědná za sérii pumových útoků v Jakartě i v turistických letoviscích na ostrově Bali.

Policisté už navštívili Nurhasbiho příbuzného, aby jim odebrali vzorky DNA a mohli ověřit, zda muž, který spáchal atentát, je skutečně tím, který byl identifikován ze záběrů kamer. Atentát si vyžádal devět obětí a 53 zraněných. [celá zpráva]

Páteční útoky v jakartských luxusních hotelech, které ukončily čtyři roky trvající klid, nesou typické znaky pro skupinu Jemaah Islamiah, uvádějí bezpečnostní analytici a policie. Použitá metoda a vybavení byly stejné jako při pumových útocích na Bali, které si v roce 2002 vyžádaly více než 200 obětí. Následovaly další útoky, jeden byl v roce 2003 zaměřen na hotel Marriott. [celá zpráva]

V pondělí se také konaly pohřby obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám