Hlavní obsah

Astronautům na ISS se rozbila toaleta, zatím to řeší cedulkou "Mimo provoz"

Na Mezinárodní vesmírné stanici v současnosti pobývá najednou 13 astronautů, tedy nejvíce v její historii. ISS zatěžkávací zkoušku nevydržela, jeji posádka se musí potýkat s jednou rozbitou toaletou. K použití jsou tak už jen dvě - jedna v ruské části ISS a druhá v raketoplánu Endeavour, který u stanice přistál v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Nová toaleta v hodnotě 19 miliónů dolarů, schopná recyklovat moč na pitnou vodu, je na ISS od loňského listopadu. Rozbila se v neděli uprostřed náročné operace, kdy dva týmy astronautů pomocí robotických paží přenášeli plošinu s náhradními bateriemi a dalšími součástkami z nákladního prostoru raketoplánu k ISS. Podle agentury AP se pravděpodobně zahltilo čerpadlo.

"Ještě neznáme rozsah tohoto problému," uvedl ředitel letu Brian Smith. "Může se to ukázat zcela bez následků, může to ale také být velmi závažné. Je příliš brzy na to něco říct," dodal. Pozemní středisko každopádně nařídilo astronautům na oběžné dráze, aby na porouchanou toaletu pověsili upozornění "Mimo provoz".

Část osazenstva stanice tak musí nyní vykonávat své biologické potřeby na záchodě v ruské části komplexu a část v Endeavouru. U něj je ale problém, že během pobytu u ISS se nesmí naplnit jeho nádrž na odpadní tekutiny. Ty totiž nemůže vypustit, neboť výpustní tryska je hned u nově instalované venkovní plošiny na japonské laboratoři Kibo, a pokud by se dostala do kontaktu s vodou, hrozí, že zrezaví.

Náhradní řešení

Týmy inženýrů v Houstonu a Moskvě nyní horečně řeší, jak nefunkční toaletu spravit. Po odletu raketoplánu by totiž šestičlenné stálé posádce ISS zbyl jen jeden funkční záchod, zatímco potřeba jsou nejméně dva. Kosmonauti by se tak museli uchýlit k náhradním řešením, jako jsou pytlíky na moč, které používala například posádka Apolla 11 před 40 lety při letu na Měsíc.

Technické problémy měla loni i ruská toaleta, která byla v té době jediným záchodem na stanici. Vadnou pumpu odsávající moč se tehdy astronautům podařilo vyměnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám