Hlavní obsah

Arktický led se dramaticky ztenčil, odhalil satelit NASA

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Za poslední čtyři zimy se vrstva ledu, která pokrývá Severní ledový oceán dramaticky ztenčila, uvedla americká vesmírná agentura NASA. Z družicového měření vyplynulo, že od roku 2004 nabralo ztenčování ledové pokrývky rychlost 18 cm za rok, celkem tak ledový masiv ztratil 70 cm. Množství ledu v Arktidě má přitom vliv na počasí a klima celé planety.

Článek

Dosud se hovořilo hlavně o zmenšování rozlohy, kterou zabírá arktický led. Přestože byly v minulých letech zaznamenány i případy opětovného rozšiřování celkové plochy arktického ledu, vědci nyní zjistili, že tloušťka, a tím i celkový objem ledu, neustále klesají

V letech 2004 až 2008 ubylo v Arktidě 1,54 miliónu čtverečních kilometrů ledové pokrývky. To téměř odpovídá rozloze Aljašky. 

"Naše data pomohou vědcům lépe porozumět tomu, jak rychle se objem arktického ledu zmenšuje a za jak dlouho bychom mohli vidět Arktidu v létě skoro bez ledu," komentoval výzkum vědec Ron Kwok z NASA.

Odtávají už i staré odolné vrstvy

Na základě družicových dat vědci poprvé zjistili alarmující skutečnost, že taje starý a hustší led, který je nahrazován novými a chatrnějšími sezónními vrstvami. Ty ale nevydrží déle než jedno léto. Oblasti, které zůstávají pokryté starým ledem, se smrskly o 42 procent.

Nový led, který vzniká v zimě, v létě opět odtává, čímž zvyšuje v oblasti množství mořské vody. Ta ovšem narozdíl od ledu neodráží sluneční paprsky. Jejich pohlcováním naopak dochází k dalšímu oteplování oceánu, což řetězově přispívá k tání dalšího ledu.

Množství ledu na pólech je důležité pro vývoj klimatu na celé planetě. Rozdíl mezi studeným vzduchem na pólech a horkým vzduchem kolem poledníku totiž ovlivňuje proudění vzduchu a mořské proudy. Rozsáhlé tání ledové pokrývky by také mohlo zvýšit hladiny moří a ohrozit níže položené oblasti po celém světě.

Přečtěte si také: Jak spí mravenčí královny a jak dělnice
Unikátní pohled do světa mraveniště, kde spánek netrvá déle než pár minut. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám