Hlavní obsah

Číňané zabili 156 Ujgurů, jejich protesty pokračují

Peking
Aktualizováno

V úterý pokračují protesty Ujgurů v hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny Urumči. Do ulic vyšlo v pondělí několik set Ujgurů, především žen. Demonstrovaly proti brutálnímu zásahu policie. Ta při potlačování nedělních nepokojů zabila 156 demonstrantů a zatkla dalších 1434 lidí, uvedla vládní tisková agentura Nová Čína.

Článek

Na počátku úterního protestu vyšlo do ulic dvě stě starších žen a matek s dětmi, jejichž příbuzní byli při potlačování nedělních nepokojů zatčeni. Křičely: „Dejte nám svobodu, vraťte nám naše muže."

Foto: Nir Elias, Reuters

Demonstrující ujgurské ženy

Demonstrující ujgurské ženy. FOTO: Nir Elias, Reuters

"Mého manžela včera odvedla policie a neřekla proč. Jen ho prostě odvedli," citoval Reuters jednu z protestujících žen.

"Bezdůvodně nás zatýkají. Nastal čas jim to vrátit zpět," prohlásil asi dvacetiletý Abdul Ali. Jeho tři bratři a sestra jsou mezi 1434 zatčenými Ujgury.

Demonstrující ujgurská žena křičí na čínské policisty. FOTO: ČTK/AP

Když demonstrantů přibylo, zasáhli proti nim policejní těžkooděnci s obušky. Začali protestující Ujgury tvrdě rozhánět. Potyčky vypukly poté, co demonstrantům zahradily cestu stovky členů zásahových sil čínské policie. Větší skupina žen, kterou obklíčili policisté, zůstala sedět na ulici. Policisté, kteří vyhnali novináře, se po krátké chvíli pomalu stáhli a zaujali pozice na konci ulice, kde ke střetu došlo. Ujgurové protest po přibližně 90 minutách ukončili.

Číňané demolovali ujgurské obchody

Několik stovek Číňanů vyzbrojených holemi, motykami a kamením zaútočilo poté na muslimské krámky s potravinami. Policie se je pokusila zastavit, ale asi 300 z nich nereagovalo na výzvy a zamířilo k mešitě a ujgurské čtvrti, kde proti nim bezpečnostní jednotky použily slzný plyn. 

"Napadli nás. Teď jsme na řadě my, abychom na ně zaútočili," citovala agentura Reuters Číňana, který odmítl zveřejnit své jméno.

Erupce násilí po lynči

Nedělní nepokoje zažehl lynč Ujgurů na jihu Číny. Na základě smyšlené zprávy, že šest Ujgurů znásilnilo dvě dívky, zabili etničtí Číňané v jedné továrně dva Ujgury.

Foto: China Daily, Reuters

Zničená prodejna aut v Urumči

Zničená prodejna aut v Urumči. FOTO: China Daily, Reuters

Ujgurové z Urumči žádali vyšetření případu, demonstrace však skončila násilně, Ujgurové převraceli a zapalovali auta a také ničili obchody. Tvrdě proti nim zasáhla čínská policie a armáda. Při její akci bylo zabito podle oficiálních údajů 156 lidí a na 800 zraněno. [celá zpráva]

Foto: China Daily, Reuters

Policisté u vypálených vozidel

Policisté u vypálených vozidel. FOTO: China Daily, Reuters

Během pondělí pokračovaly razie, policie prohledávala dům od domu a zatýkala podezřelé s cílem najít organizátory demonstrace. V policejních celách skončilo 1434 lidí.

Foto: Reuters

Zbitá ujgurská žena ležící na chodníku

Zbitá ujgurská žena ležící na chodníku. FOTO: Reuters

Dvě ženy zraněné při nedělním zásahu policie. FOTO: ČTK/AP

Zbitý Ujgur. FOTO: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám