Hlavní obsah

Zapomeňte na praktiky studené války, žádá Obama Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský premiér Vladimir Putin podle amerického prezidenta Baracka Obamy žije částečně v minulosti. Během jejich schůzky v Moskvě příští týden mu proto Obama chce dát najevo, že postoje ze studené války jsou nyní ve vztahu ke Spojeným státům zastaralé. Americký prezident to uvedl v rozhovoru, který v souvislosti s návštěvou poskytl agentuře AP.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama se během rusko-americké schůzky na vrcholné úrovni hodlá setkat jak s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, tak právě s Putinem. Putin má v Rusku stále moc, podotkl Obama. S Medveděvem se podle něj Spojeným státům daří rozvíjet "velmi dobré vztahy".

Dokládá to i čtvrteční vyjádření ruského prezidenta, který prohlásil, že Rusko je připraveno po letech téměř "studené války" zlepšit svoje vztahy se Spojenými státy. Vyjádřil naději, že nadcházející rusko-americký summit pomůže najít nové cesty spolupráce.

"Nová americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou projevuje vůli změnit situaci, vybudovat efektivnější, jistější a nakonec i modernější vztahy. A my jsme k tomu připraveni," uvedl Medveděv na svém videoblogu na webových stránkách Kremlu jen několik dní před návštěvou svého amerického partnera v Moskvě.

Obama přijede do Moskvy v pondělí na dvoudenní návštěvu. Prezidenti budou jednat hlavně o nové dohodě o omezení jaderných zbraní, která má nahradit dohodu START 1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Tématem rozhovorů budou také podmínky tranzitu zásob NATO pro spojenecká vojska v Afghánistánu přes území Ruska.

Vztahy mezi Ruskem a USA v minulých letech zkomplikoval americký plán na rozmístění prvků protiraketové obrany v Česku a Polsku. Především exprezident Putin se proti tomuto záměru důrazně postavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám