Hlavní obsah

Po zmizelém airbusu nad Atlantikem nejsou žádné stopy

Novinky, ČTK, Tomáš Reiner
Aktualizováno

Pátrači z několika zemí hledají v Atlantském oceánu stopy po Airbusu 330-200 společnosti Air France, který se v pondělí v bouři ztratil na cestě z Rio de Janeira do Paříže. Hledání zatím nepřineslo žádné výsledky. Na palubě byli většinou Francouzi, Brazilci a Němci, ale také tři Slováci.

Článek

Objevilo se jen neurčité vodítko, že pilot letounu brazilské společnosti TAM si v noci na pondělí při cestě z Paříže do Ria de Janeiro na hladině Atlantiku všiml oranžově zbarvených bodů. Mohly to být kusy hořícího letadla.

Do pátrání se zapojily lodě a letadla Francie, Španělska, Senegalu, Brazílie. Spojené státy nabídly letadla se satelitními vyhledávači. Akce byly přes noc omezeny, letadla nicméně v práci pokračovala. Svá pátrání omezila na zónu několika námořních mil v polovině vzdálenosti mezi Brazílií a západní Afrikou, oznámil výkonný ředitel Air France Pierre-Henry Gourgeon.

Pátračům by mohlo pomoct signální zařízení havarovaného stroje, které by mělo fungovat ještě několik dní.

Airbus byl na cestě z Brazílie do Francie, když s ním po zhruba čtyřech hodinách úřady ztratily kontakt. Naposledy byla v 04:14 SELČ zachycena automaticky generovaná zpráva, že má letadlo problém s turbulencemi a závadu elektrického systému. [celá zpráva]

Francouzské úřady vyloučily možnost teroristického útoku a přiklání se k verzi, že jedním z faktorů nehody byl zásah bleskem. Ten je ale poměrně častý a sám téměř nikdy nezpůsobil leteckou havárii. Francouzi uvedli, že nehodu pravděpodobně nikdo nepřežil. [celá zpráva]

Na palubě byli lidé z 32 zemí, většinou Brazilci, Francouzi a Němci, ale i tři Slováci. [celá zpráva]

Čeští občané letadlem necestovali. Češka, která letět měla, si rezervaci na poslední chvíli změnila. [celá zpráva]

Odehrálo se něco rychlého

Do pátrání bylo vysláno šest strojů včetně dvou vrtulníků. Do oblasti směřuje i několik plavidel, první z nich je v odlehlé zóně očekáváno ve středu. Oblast pátrání je rozlehlá a pátrání ztěžuje také skutečnost, že v místě je Atlantský oceán hluboký téměř 4600 metrů.

Úřady vyzvaly všechna obchodní plavidla v oblasti předpokládané havárie, asi 1200 kilometrů severovýchodně od přístavního města Natal v severovýchodním cípu Brazílie, aby při pátrání pomohla. Francie požádala o pomoc Spojené státy, které by měly do pátrání zapojit satelitní systémy.

Sled událostí:

Neděle 24:00 SELČ - Letadlo letu AF447 s 216 cestujícími a 12 členy posádky opouští letiště v Rio de Janeiru. V Paříži má být za 11 hodin a 10 minut. První zhruba tři hodiny letadlo poletí severovýchodně podél brazilského pobřeží.

Pondělí 04:14 - Letadlo vysílá zprávu o elektrickém zkratu a turbulencích.

04:33 - Brazilské úřady zaznamenaly poslední kontakt s letadlem. V tu dobu byl podle nich stroj poblíž soustroví Fernandno de Noronha.

10:52 - Pařížské letiště Charlese de Gaulla oznámilo, že se letadlo ztratilo.

11:10 - Stroj měl v Paříži přistávat.

Podle odborníků skutečnost, že letoun nevyslal nouzový signál, naznačuje, že se odehrálo něco velmi rychlého. "Na palubě se muselo stát něco katastrofálního, co přinutilo letadlo sletět na moře, ať už při kontrolovaném nebo nekontrolovaném pokusu," poznamenal letecký analytik Chris Yates. "Zřejmě šel dolů velmi rychle, a to tak rychle, že pilot neměl šanci vyslat nouzové volání."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám