Hlavní obsah

Státy varují WHO před vyhlášením pandemie prasečí chřipky

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nakažených virem A(H1N1) se zvyšuje s každým dnem - zatímco v pondělí to bylo 8800 osob, o den později je nakažených už 9700. Nemoci podlehlo 79 osob. Zájem o prasečí chřipku sice trochu opadl, ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stále hrozí propuknutí pandemie. Několik desítek států však varuje WHO před vyhlášením pandemie, protože se obává masové paniky a dopadů na ekonomiku.

Foto: Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová na jednání v Ženevě

Článek

WHO v současnosti hodnotí prasečí chřipku jako epidemii. Ta je na šestibodové stupnici pandemického rizika předposledním, pátým stupněm. To znamená, že se šíří v jednotlivých státech. Stadia pandemie by dosáhla ve chvíli, kdy by se začala šířit mezi zeměmi a kontinenty.

Velká Británie, Japonsko, Čína a další se podle agentury AP obávají, že pokud WHO ke zvýšení stupně nebezpečnosti přistoupí, může to vyvolat masovou paniku a ekonomickou katastrofu. Vyžádalo by si totiž zavedení velmi nákladných obchodních a cestovních omezení, jako jsou uzavírky hranic, kontroly na letištích a karantény.

Varovaly také před sociálním napětím a zahlcením zdravotního systému. Vlády by podle nich musely sáhnout i k mimořádným opatřením, jako bylo například nedávno masové vybíjení prasat v Egyptě, ačkoli nejsou vědecky ověřená.

WHO: Pandemie se vyvíjí přímo před očima

Ministři a experti z jednotlivých zemí se v těchto dnech sešli v Ženevě, aby probrali možnosti boje s novou chřipkou, která si sice zatím nevybrala tolik obětí jako normální chřipka, ale plné propuknutí pandemie s nástupem podzimu a zimy může propuknout naplno.

"Poprvé v lidské historii sledujeme, nebo můžeme sledovat vývoj pandemické chřipky přímo před našima očima,“ řekla generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Chanová se má společně s generálním tajemníkem OSN Panem Ki-munem setkat s šéfy farmaceutických firem, aby zjistili možnosti přípravy vakcíny proti prasečí chřipce. Předmětem jednání má být i mechanismus, jak se budou dělit firmy o vzorky viru a jak je budou jednotlivé země předávat.

V současnosti se chřipka šíří, ale s nástupem horkého a vlhkého léta slábne. To je alespoň názor  šéfa amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Richarda Bessera. V USA se přitom nakažení prasečí chřipkou objevili téměř ve všech 50 státech americké Unie a je jich už 5 123, tedy více než v Mexiku, které eviduje 3648 nemocných.

Celosvětově byla nákaza prasečí chřipkou zjištěna ve 40 zemích. V České republice se zatím nákaza prasečí chřipkou neprokázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám