Hlavní obsah

Tři nové druhy bakterií objevil ve stratosféře indický balón

Novinky, CNN, pst

Tři dosud neznámé druhy bakterií objevili indičtí vědci v horních vrstvách zemské stratosféry. Bakterie nemají žádnou obdobu mezi dosud známými druhy bakterií na Zemi. Asi nejzajímavější na nich je, že jsou odolné vůči ultrafialovému záření, které je pro většinu organismů smrtící.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Pseudomonas aeruginosa zvešené 3300krát (Ilustrační foto)

Článek

Vědci bakterie objevili ve vzorcích, které nasbíraly v stratosférické balonové sondy. Sondy vypustila Indická vesmírná výzkumná organizace (ISRO). Stratosféra je část atmosféry ve výškách 11 až 50 kilometrů nad hladinou moře obsahující ozón, který absorbuje velké množství ultrafialového záření dopadajícího na Zemi. 

Vědci ve vzorcích našli celkem 12 bakteriálních a šest plísňových kolonií. Tři bakteriální kolonie jsou tvořené dosud neznámými druhy. Indové zatím pojmenovali jeden z nově objevených druhů Janibacter hoylei po astrofyzikovi Fredovi Hoyleovi.

Bakterie

Bakterie jsou jednobuněčné organismy. Mívají kokovitý či tyčinkovitý tvar a zpravidla dosahují velikosti v řádu několika mikrometrů.Bakterie jsou nejrozšířenější skupinou organismů na světě a mají velký význam v planetárním oběhu živin a často žijí v symbiotických svazcích s jinými organismy. Je známo i mnoho patogenních bakterií, které způsobují infekce.

„Zatím není možné přesvědčivě prokázat, že mají mikroorganismy mimozemský původ, ale dodává nám to nové impulsy při hledání původu života,“ napsalo ve své zprávě ISRO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám