Hlavní obsah

VIDEO: Vědci objevili a natočili ryby žijící v rekordní hloubce

Novinky, BBC, fia
TOKIO

Japonsko-britský tým vědců se pochlubil jedinečným úlovkem. Podařilo se mu objevit a natočit hejno 17 ryb druhu Pseudoliparis amblystomopsis v rekordní hloubce 7,7 kilometru pod mořskou hladinou. Odborníci se dosud domnívali, že živočichové v této hloubce budou málo pohybliví kvůli úspoře energie. Natočené rybky jsou ale mimořádně aktivní.

Článek

Ryby byly natočeny v Tichém oceánu východně od japonských ostrovů. Vědci použili k nafilmování "hluboryb" dálkově ovládaný ponorný modul, který byl konstruován tak, aby vydržel enormní tlak v mořské hlubině Japonského příkopu.

Na projektu Hadeep, v rámci něhož objev učinili, spolupracuje oddělení Ocean Lab britské University of Aberdeen s Institutem pro výzkum oceánu při Tokijské univerzitě.

"Když se díváte na záznam, vidíte, jak se ryby hemží kolem kořisti a krmí se,“ komentuje záběry profesor Monty Priede z univerzity v Aberdeenu. "Nikdo dosud neviděl živé ryby v takové hloubce, pouze naložené někde v muzeu v mizerném stavu. Ale tyhle rybky vypadají velice roztomile,“ dodal profesor.

Ryby jsou průměrně 30 centimetrů dlouhé. Vzhledem k tomu, že žijí v naprosté tmě, orientují se pomocí vibračních senzorů, které jim pomáhají v navigaci a s vyhledáváním potravy.

"Nikdo se dosud nebyl schopen podívat do takových hloubek. Domnívám se, že najdeme živé ryby i v daleko větších hloubkách,“ poznamenal Alan Jameson z Aberdeenské univerzity s tím, že další expedice se plánuje na březen příštího roku.

Dosud nejhlouběji objevenou rybou byl exemplář rodu Abyssobrotula galatheae, který byl v roce 1970 vyloven z Portorického příkopu z hloubky přes osm kilometrů. Tato ryba ale byla mrtvá.

:. Místo objevu. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Foto: Novinky.cz použitím Google Maps

Tři záhady

Vědci nyní řeší tři problémy, které se zvláštního hlubinného druhu ryb týkají. První záhadou je, jak získávají potravu, pro kterou musí plavat velmi daleko.

Druhou nezodpovězenou otázkou je způsob, jakým se vypořádávají s obrovským tlakem. "Ty ryby se musely adaptovat celou řadou fyziologických modifikací hlavně na molekulární úrovni," soudí profesor Priede.

Třetím problémem je podle něj omezený prostor, který má druh v příkopu k dispozici. "Jsou to vlastně takové hluboké ostrovy a otázkou je, zda jsou dost velké, aby v nich mohly prosperovat endemické populace," uvedl Priede s tím, že nafilmované ryby všechny tyto problémy nějakým způsobem překonaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám