Hlavní obsah

Soud s českými entomology se protahuje

Právo, Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

INDIE

Proces se zadrženými českými entomology v Indii Petrem Šváchou a Emilem Kučerou bude pokračovat v sobotu, možná i v pondělí. Zatím byla ve čtvrtek vznesena obžaloba, kterou oba Češi odmítli ve všech bodech, řekl Právu v pátek Petr Švácha.

Článek

Češi byli obviněni, že sbírali hmyz v indické rezervaci Singalia. Podle původního plánu měl být už v pátek vynesen rozsudek. Soud začal v pondělí, ale od počátku se vlekl.

"Ukázaly se velké rozpory, ale konečný výsledek bude záviset na dalším dohadování žalobce s obhajobou a soudcem, což zřejmě bude probíhat zítra. Výsledek tedy pochopitelně předvídat nemohu," napsal Švácha z Indie.

Přestože už ve středu měla dostat prostor obhajoba, obžaloba pokračovala v předkládání dalších a dalších argumentů. „Teprve dnes byla přednesena finální verze obžaloby," řekl ve čtvrtek zastupující český konzul Jan Kreuter.

Obhájci vědců proto zatím nemohli vystoupit a vyvrátit hlavní argument obžaloby, že se oba dva písemně přiznali. Obhajoba se snaží prokázat, že přiznání je podvrh. Tvrdí, že "někdo zneužil" dvě desítky papírů, které museli zadržení entomologové podepsat prázdné, neboť na ně měli policisté teprve sepsat jejich osobní majetek a nasbíraný hmyz.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu.
Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr. Podle indických úřadů dvojice sbírala hmyz pro komerční účely a ničila biotop rezervace. Češi obvinění odmítají a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám