Hlavní obsah

Rusko a Čína vetovaly sankce proti Zimbabwe

Aktualizováno

Čína a Rusko v pátek v Radě bezpečnosti OSN vetovaly návrh potrestat Zimbabwe za násilnosti a manipulace během prezidentských voleb, které bojkotovala opozice. Mezi sankcemi byl zákaz dodávek zbraní pro Zimbabwe. Veto pobouřilo Brity a Američnay. Zimbawská vláda poděkovala zemím, které hlasovaly proti přijetí sankcí.

Článek

Proti byly kromě Ruska a Číny ještě Libye, Jižní Afrika a Vietnam, právě Rusko a Čína mají v Radě bezpečnosti OSN právo veta. Většina členů rady přitom hlasovala pro návrh, který počítal s embargem na dodávky zbraní. Zavedl by i cílené sankce proti čtrnácti představitelům režimu, včetně prezidenta Roberta Mugabeho, v podobě zákazu cestování a zmrazení bankovních kont.

Západním diplomatům se však nepodařilo přemluvit Čínu a Rusko, aby se vzhledem k vážnosti situace v Zimbabwe při hlasování alespoň zdržely. Hlasování se zdržela Indonésie.  

Mugabe a jeho společníci nesli podle návrhu rezoluce odpovědnost za násilností proti opozici v čele prezidentským kandidátem Morganem Tsvangiraiem. Tsvangirai v prvním kole prezidentských voleb zvítězil, ale z druhého kvůli násilí v zemi odstoupil. 

Poděkování zimbabwské vlády 

"Chceme poděkovat zemím, které nás v OSN podpořily, a říci jim, že je nezklameme a že si vyřešíme své problémy sami," řekl agentuře AFP zimbabwský ministr informací Sikhoanyiso Ndlovu.

"Děkujeme jihoafrickému prezidentu Thabu Mbekimu, který prokázal, že je skvělým lídrem, protože neustoupil mezinárodnímu tlaku a západním machinacím vedeným Velkou Británií a Spojenými státy," dodal.

Tvrdá kritika Rusů od USA

Velvyslanec USA v Radě bezpečnosti Zalmay Khalilzad kritizoval Rusko poté, co nečekaně vetovalo rezoluci. Uvedl, že by se mělo zvážit, zda lze "brát Rusko jako partnera v skupině nejvyspělejších ekonomik světa G8". 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv totiž na summitu G8 v japonském městě Tójako odsoudil jednání zimbabwského prezidenta Mugabeho a rezoluci podporoval.

Rusko vysvětlilo své veto tím, že by sankce OSN vytvořily nebezpečný precedens a otevřely cestu k zasahování RB OSN do vnitřních záležitostí států v souvislosti s jejich domácí politikou, což by porušovalo Chartu OSN. Uvádí se to ve sdělení ruského ministerstva zahraničí.ˇ

Čína dodává do Zimbabwe zbraně. Poslední dodávka ale nebyla vyložena kvůli napětí v zemi před druhým kolem prezidentských voleb, které se konaly na konci června.

Reklama

Výběr článků

Načítám