Hlavní obsah

S útoky na USA 11. září souhlasí jen sedm procent muslimů

Pouze asi sedm procent muslimů na světě schvaluje teroristické útoky fundamentalistů proti USA z 11. září 2001. Souhlasí s nimi ne kvůli náboženství, ale proto, že jsou přesvědčeni, že USA chtějí ovládnout islámský svět.

Článek

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v 35 převážně muslimských zemích provedl Gallupův ústav. Výzkum s názvem: "Kdo mluví za islám? Co si opravdu myslí miliarda muslimů" je prý největší, který se kdy v islámských zemích uskutečnil. Rozhovory s 50 000 lidmi z 35 zemí trvaly šest let.

Většina dotázaných odpověděla, že více než svatá válka džihád je zajímá, zda například získají lepší práci.

Co plyne z výzkumu
Muslimové odsuzují útoky na civilisty stejně jako "západní" země
Většina muslimů by uzákonila větší svobodu projevu v nové ústavě své země a zajistila, aby v ní náboženští vůdci neměli hlavní roli
Odsuzují morální úpadek západu, cení si ho pro rozvinutou demokracii

Teroristické útoky proti New Yorku a Washingtonu, které jsou přisuzovány členům organizace al-Kajdá, odmítá 93 procent obyvatel islámského světa.

Teroristické útoky proti New Yorku a Washingtonu, které jsou přisuzovány členům organizace al-Kajdá, odmítá 93 procent obyvatel islámského světa.

Současně si ale většina myslí, že vztahy Západu a jejich země by se zlepšily, pokud by jiné státy změnily negativní pohled na islám a snažili se ho respektovat.

Drtivá většina obyvatel muslimských zemí by uvítala změny v ústavě, které by zaručovaly více svobody názorů a politických práv. V Íránu nebo Egyptě je to dokonce téměř 95 procent dotázaných.

Jen polovina z nich se ale domnívá, že více demokracie je to, co chtějí do islámských zemí přinést svou angažovaností USA. Většina si myslí, že USA jsou zemí morálního úpadku, uznávají ale technické vymoženosti a demokracii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám