Hlavní obsah

Propuštění Husajna prý ukončí násilí v Iráku

AMMÁN

Propuštění Saddáma Husajna podle šéfa týmu jeho obhájců Chalíla Dulajmího ukončí násilí v Iráku. V dopise zveřejněném ve čtvrtek se proto obrátil přímo na amerického prezidenta Bushe, aby ho propustil.

Článek

"Vyzývám vás (prezidente Bushi), abyste okamžitě propustil prezidenta (Saddáma Husajna) a dovolil Iráčanům, aby sami rozhodovali o jeho osudu. Jen tehdy se naplní vaše slova o Iráku a stanete se opravdovým zastáncem spravedlnosti," napsal Dulajmí. Propuštění bude pravým lékem, který ukončí americké obtíže v Iráku, dodal.

"Vaše vztahy s Irákem dostanou historickou dimenzi a získáte si přízeň Arabů a muslimů i celého světa," poznamenal obhájce a připomněl, že jedině takový postup uchrání Irák před blížící se občanskou válkou.

Vedoucí týmu Saddámových obhájců Dulajmí v dopise uvedl, že Iráčané, kteří svého někdejšího vládce podporovali, očekávají od nejmocnějšího světového státníka odvážný krok směrující k osvobození Husajna.

Dulajmí prohlásil, že Bush pozná, do jaké míry byl dvouměsíční soud s Husajnem fraškou plnou falešných svědků a lží. "Přesvědčíte se o naprosté nevině prezidenta Saddáma. Jeho popularita roste každým dnem a milují ho miliony Iráčanů," argumentoval Dulajmí.

Agentura uvedla, že soudní přelíčení se Saddámem Husajnem přenášené televizí vyvolalo smíšené pocity hněvu a touhy po pomstě. Mnozí ho označili za ukázkovou podívanou. Noví vládci Iráku tvrdí, že proces vymaže bolestivé vzpomínky na brutální režim a uvede zemi do nové éry demokracie a spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn prý dostal při výslechu pár facek

Písaři, kteří zaznamenávají výslechy vězněného Saddáma Husajna, bývalého nejmocnějšího muže Iráku zfackovali za urážku šíitů. Informovala o tom agentura AFP,...

Výběr článků

Načítám