Hlavní obsah

Britové obhajují nasazení obrněnců v Basře

– BASRA

Britští vojáci v jihoirácké Basře v pondělí večer s pomocí tanků osvobodili dva své kolegy. Ty zadržela irácká policie s obviněním, že stříleli na členy iráckých bezpečnostních sil. Informovaly o tom irácké úřady. Britská vláda v úterý ráno připustila použití síly, i když to původně popírala. Akci hájil v úterý dopoledne brigádní generál Lorimer.

Článek

Brigádní generál John Lorimer vysvětlil, proč se rozhodl pro důraznou akci za podpory těžké techniky. "Vážně se obával," že by oba muži skončili v rukou šíitských milicí. Podle zákona totiž měli být předáni do rukou koaličních sil, to se však navzdory žádostem nestalo.

Mluvčí britské armády v Basře v úterý vysvětlil důvod použití síly. Irácké ministerstvo vnitra vydalo příkaz propustit oba britské vojáky, ale místní policie to podle něj odmítla. 

"Měl jsem dobré důvody věřit, že jejich životy jsou v ohrožení a tak jsem pospal vojáky do okolí policejní stanice, aby zajistili jejich bezpečnost tím, že vytvoří kordón. Jak ukazovaly televizní záběry, tyto jednotky napadal nebezpečný dav zápalnými lahvemi a raketami," uvedl Lorimer.

Britský obrněnec vzplál

Dav jeden z obrněnců zapálil. Posádka stroj musela opustit. Britský ministr obrany John Reid uvedl, že muži utrpěli lehčí zranění a museli být ošetřeni.

Střetem před policejní stanicí však akce neskončila. Když do ní vojáci pronikli, ukázalo se, že muži tam již nejsou.

"Začal jsem se ještě více obávat o jejich bezpečnost, protože jsem dostal zprávu, že byli předány do rukou milicí," uvedl Lorimer. Pak začala velká akce za jejich osvobození z domu kdy byli drženi. Lorimer však neuváděl, že by šlo o věznici.

Podle iráckých zpráv britská armáda totiž obklíčila věznici, v níž byli oba muži zadržováni. Britové opět nasadili těžkou techniku. Pode sdělení iráckého ministerstva vnitra šest tanků prorazilo zeď hlavní věznice ve městě, aby osvobodilo dva zadržené. Situace prý využilo asi 150 iráckých vězňů, kteří z pobořené káznice rovněž uprchli.

Napětí mezi Brity a šíity roste

Guvernér Basry označil údajnou osvobozovací akci britské armády za barbarský, surový, nezodpovědný čin. "Britské jednotky o síle více než deseti tanků podporované vrtulníky napadly hlavní věznici a poničily ji. Je to nezodpovědný čin," řekl guvernér.

Na to britský ministr obrany reagoval slovy: "Zůstáváme věrní závazku pomáhat irácké vládě tak dlouho, dokud bude soudit, že přítomnost koalice je nezbytná pro zajištění bezpečnosti."

Dva příslušníci britských speciálních jednotek, kteří podnikali tajnou operaci, byli zadrženi v pondělí. Oba muži v civilu stříleli na irácké policisty. [celá zpráva] Guvernér Basry uvedl, že zastřelili jednoho policistu a dalšího zranili. Podle některých zpráv však v přestřelce zemřeli dva lidé a 15 dalších lidí bylo zraněno. Britové tvrdili, že irácké úřady o akci věděly a bylo jim známé, že muži jsou v civilu.

Napětí ve městě vzrostlo od té doby, co Britové zadrželi významného představitele Mahdího armády, jak se nazývají milice radikálního šíitského klerika Muktady Sadra. Ty navíc bojují s milicemi Badr Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku.

Britové užití síly původně popírali

Britové původně popíral použití síly "Neslyšeli jsme o ničem, co by potvrzovalo náš útok na věznici," tvrdil původně mluvčí britského ministerstva obrany v Londýně agentuře Reuters. "Pochopili jsme, že proběhlo vyjednávání," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám