Hlavní obsah

V Iráku jsou desítky českých žoldnéřů

Právo, Leoš Kyša
PRAHA/BAGDÁD

Desítky českých občanů působí u nadnárodních soukromých bezpečnostních agentur v Iráku. Právu to potvrdil bývalý elitní policista, který práci v Iráků zprostředkovává. "Jedná se o bývalé české vojáky a policisty. V Iráku působí už od ukončení války. Pracují pro mezinárodní bezpečnostní agentury, které si najímají na ochranu buď obchodní firmy, které na obnově zničené země pracují, nebo instituce, které tam působí," řekl Právu.

Článek

"Jejich úkolem je ochrana budov, osob a konvojů které přepravují zboží, lidi nebo třeba humanitární zásilky," dodal bývalý policista, který dnes pracuje v soukromé bezpečnostní agentuře. On sám krátce po ukončení bojů takovou nabídku dostal.

"Nakontaktovaly se na mě osoby, které verbují lidi vesměs pro velké anglické bezpečnostní agentury. Nabídly mi tři a půl tisíce dolarů ( více než osmdesát tisíc korun) za měsíc čistého. Kdybych neměl rodinu, tak bych do toho šel. Stejně to však bylo málo." Podle něj ti nejlepší soukromí žoldnéři mají v Iráku příjem pohybující se mezi sedmi až jedenácti tisíci dolarů (sto sedmdesát až dvě stě šedesát tisíc korun).

"Ti kluci moc dobře vědí do čeho jdou. Jsou to profesionálové, kteří u nás prodělali náročný výcvik a tam ho uplatňují, navíc už byli často na zahraničních misích v rámci armády nebo policie. Zato jsou také placeni. Ví, jak se zachovat v těžkých situacích, jak v přestřelce neztratit hlavu a jak střílet. Navíc je to těžká práce neustále pod tlakem a u takových lidí je záruka, že ji vydrží," vysvětluje policista.

Pro několik svých známých, bývalých příslušníků české armády nebo elitního policejního útvaru URNA ( Útvar rychlého nasazení) už práci v Iráku zprostředkoval. "Dostal jsem se k anglické agentuře, která je jedna z nejsolidnějších a pracuje i třeba pro mezinárodní humanitární organizace. Sehnal jsem jim jen kontakty. Zbytek už si zařídili sami. U nás působí několik lidí, kteří pro podobné bezpečnostní agentury pracují a shánějí pro ně lidi. Většinou pracují za provizi."

Podle něj už jeden z Čechů v Iráku zemřel. Má se jednat o bývalého vojáka Cizinecké legie, který zahynul při atentátu na konvoj, jenž chránil. "Byl to výjimečný případ. K příslušníkům ochranek z Čech nebo Slovenska mají Iráčané mnohem vřelejší vztah než k Američanům nebo Angličanům," uvedl zdroj Práva.

Dvacetiletý kluk? Pochybuji

On sám se dosud nesetkal s případem, kdy by do Iráku byli verbováni nezkušení mladí kluci jako třeba dvacetiletý Alexandr Postl z Karlových Varů a navíc platili peníze za zprostředkování. O jeho případu informovalo Právo v sobotu. Jeho matka kvůli obavám o synovu bezpečnost dokonce napsala dopis premiéru Jiřímu Paroubkovi, kde jej požádala o pomoc.

Podle informačního letáku k výcviku, zaplatil za první kurs sto euro ( asi tři tisíce korun). Pravděpodobně to však nebyla jeho poslední platba. "To je vážně divné. buď je to v tomto případě podvod, kdy někdo tahá z naivních kluků peníze pod slibem lukrativní práce a pak jim jen řekne, že to nějak nevyšlo a zmizí s penězi, nebo hodně riskuje a to jak jejich životy, když jsou absolutně nezkušení nebo svou pozici u agentury, která s ním v případě, že tam pošle takové nezkušené děti okamžitě rozváže spolupráci. Tohle mi nevoní," říká bývalý policista.

"Takové podvody s lukrativními nabídkami práce v zahraničí jsou velmi časté. V případě, že ti lidé byli podvedeni, by vše měli ohlásit policii," sdělila Právu mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Případ Alexandra Postla už zaregistrovala i Bezpečnostní informační služba. Podle jejího mluvčího Jana Šuberta případ služba prozkoumá. "Zasadíme jej do kontextu a uvidíme nakolik spadá pod náplň naší práce. Zda v tom jsou případná bezpečnostní rizika. Uvidíme," prohlásil mluvčí.

Před cestou do Iráku varuje české občany i naše ministerstvo zahraničních věcí. "Vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Iráku varuje Ministerstvo zahraničních věcí České republiky občany ČR před cestováním do tohoto státu s ohledem na akutní nebezpečí únosů cizinců a na celkovou bezpečnostní situaci, která ohrožuje život, zdraví a majetek českých občanů," píše na svých internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám