Hlavní obsah

USA ztratily v Grónsku jadernou bombu, nikdy se nenašla

– LONDÝN

Při zřícení amerického bombardéru před 40 lety v severním Grónsku se ztratila jedna ze čtyř jaderných bomb, které měl letoun na palubě. Uvedla to v pondělí večer stanice BBC. USA vždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby.

Foto: Profimedia.cz

Po havárii bombardéru B-52 se našly jen tři bomby.

Článek

Strategický bombardér B-52 se podle všeho kvůli technické poruše zřítil v lednu 1968 u americké letecké základny v Thule. Pentagon se domníval, že Sovětský svaz by v případě nukleárního konfliktu mohl na základnu udeřit jako první. V roce 1960 proto Američané začali neustále nad Thulou kroužit a její bombardéry byly připravené okamžitě směřovat k Moskvě.

Grónsko patří k Dánsku, kterému byl transport jaderných zbraní přes jeho území tajen. Jedna z misí z počátku roku 1968 však měla potíž a stroj se nedaleko základny zřítil. Následovaly měsíce hledání i nejnepatrnějších úlomků trosek, přičemž bylo posbíráno na dvě miliardy litrů ledu, z nichž mnohé obsahovaly radioaktivní látky. Explodovaly některé výbušné komponenty bomb, nikoliv ale jaderná zařízení.

Našlo se jen propálené místo v ledu

USA vždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby. To ale vyvrací americké dokumenty, které byly na žádost BBC odtajněny na základě zákona o svobodnému přístupu k informacím. Jeden takový z konce ledna zmiňuje začernalé místo ve znovu zamrzlém ledu se stopami po padáčku. "Domněnka, že něco jako primární nebo sekundární (části bomby), led propálilo," píše s v něm.

Do dubna se rozhodlo o vyslání ponorky Star III, aby pátrala po ztracené bombě se sériovým číslem 78252. Další dokument doplňuje: "Skutečnost, že tato operace zahrnuje pátrání po ztracené zbrani nebo její části, znamená důvěrný postup NOFORN (z angl. Nesmí být prozrazeno žádné cizí zemi).

Pátrání ztěžovaly technické problémy, s blížící se zimou oblast zamrzala a Američany pomalu postihla hrůza. Kromě toho, že bomba obsahovala nebezpečný uran a plutonium, prozrazovala také nový design a technické specifikace vyvinutých bomb.

Nakonec bylo od pátrání upuštěno. Dokumenty naznačují nemožnost prohledat celou oblast, na níž byly trosky roztroušeny. Tři atomové bomby se podařilo najít. Američtí odborníci nakonec usoudili, že radioaktivita zejména ze čtvrté bomby se v tak ohromném množství vody rozpustila a že žádné nebezpečí nehrozí.

Ani americká ani dánská strana se k odhalení BBC zatím nevyjádřila. Stanice nicméně zkontaktovala některé lidi, kteří se na pátrání podíleli. Jeden z nich, bývalý designér bomb v laboratořích v Los Alamos William Chambers řekl, že "panovalo zklamání z toho, co by se dalo nazvat neúspěch získat zpět všechny komponenty. Bylo by obtížné pro kohokoliv utajované části objevit, jestliže jsme to nedokázali my."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám