Hlavní obsah

Slováci nasadili proti covidu kontroverzní ivermektin

Novinky, Daniel Drake, Ivan Vilček
Bratislava

Slovensko ve snaze odlehčit přetíženým nemocnicím nasadilo pacientům s covidem jako vůbec první země EU lék ivermektin. Ten by podle některých vědeckých studií měl být schopen zredukovat množství virové RNA až 5000krát. Díky tomu byla zaznamenána až nečekaně rychlá vyléčení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kritici ale namítají, že žádná studie zatím nebyla dostatečně rozsáhlá a varují před vedlejšími účinky.

Slovenský resort zdravotnictví vydal 26. ledna povolení k terapeutickému využívání neregistrovaného ivermektinu pro potřeby zdravotnických zařízení.

Česko mu nevěří

„Na období šesti měsíců tak platí povolení pro nemocniční zařízení i ambulance. Hlavní indikací ivermektinu je profylaxe (situace, kdy člověk přijde do kontaktu s pozitivně testovaným, pozn. red.) a léčba pacientů s covidem-19,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová. Česko léku ale nevěří a objednávat ho zatím nebude.

Je to čtyřicet let starý lék a jeho objevitel dostal Nobelovu cenu, protože tento lék zachránil desítky milionů životů v Africe a v  Indii.
Pavel Török, Východoslovenský ústav srdečně-cévních chorob

Slovenské ministerstvo povolilo dovoz stotabletového balení konkrétního léku, který je určen pouze pro potřeby nemocnic. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí však ve středu potvrdil, že tento týden povolil také dovoz čtyřtabletového balení ivermektinu. Tento lék by měl být dostupný ve slovenských lékárnách až koncem února. „Bude dostupný pouze na lékařský předpis,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Eliášová.

Lék proti vším může výrazně snížit počty obětí covidu, tvrdí britský vědec

Koronavirus

Přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török připustil, že ivermektin na sobě úspěšně vyzkoušelo několik slovenských lékařů. „Je to čtyřicet let starý lék a jeho objevitel dostal Nobelovu cenu, protože tento lék zachránil desítky milionů životů v Africe a v Indii,“ připomíná využití ivermektinu pro léčbu takzvané říční slepoty.

Ústecká hygienička Šimůnková: Koronavirus tu s námi bude ještě minimálně rok

Domácí

„Ivermektin má šanci být použitý i v našich podmínkách a byl by obrovským benefitem,“ řekl Török televizi TA3. Výhodou je, že tabletky ivermektinu jsou řádově levnější než protilátkové léky jako Regeneron či Eli Lilly.

Mohlo by to zachránit tisíce životů denně
Paul Marik, lékařská škola ve východní Virginii

Rozhodnutí Slováků je poměrně odvážným krokem, vědci totiž nejsou ohledně účinnosti tohoto léku proti covidu ani zdaleka jednotní.

Léčí se jím zvířata, lidé ho používají jako mast

Ivermektin se už několik desetiletí používá k léčení hospodářských zvířat zamořených parazitickými červy, zatímco u lidí se v u nás aplikuje ve formě lokálně aplikované masti pro kožní infekce a zánětů. Jinde ve světě se však používá ve formě tablet i na léčbu řady nemocí virového původu. Např. v USA je běžně dostupný pouze na lékařský předpis.

Do Saska mohou jen čeští pendleři pracující ve zdravotnictví a zemědělství

Koronavirus

Ve Spojených státech ivermektin již od začátku pandemie hlasitě prosazuje aliance lékařů FLCCC. Za tento „zázračný lék“ orodovali dokonce před americkými senátory ve washingtonském Kapitolu. „Mohlo by to zachránit tisíce životů denně,“ myslí si jeden z hlavních propagátorů, jihoafrický profesor Paul Marik z lékařské školy ve východní Virginii. Podle něj jsou argumenty pro využití ivermektinu přesvědčivé, byť se opírá především o studie, které účinnost látky prokázaly pouze v laboratorních podmínkách.

Randomizované kontrolované studie s jasnými výsledky zatím chybějí. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání.
Babora Peterová, mluvčí českého ministerstva zdravotnictví

Studie o použití ivermektinu na pacientech s koronavirem totiž provedli zatím jen v Egyptě, Argentině a Bangladéši. Vzorek byl ale ve všech případech příliš malý, a vědecká komunita proto jejich závěry spíše odmítá. Drtivá většina regulačních úřadů včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) vyzvala k důkladnějšímu zkoumání. Při neodborném užití léku se mohou projevit vedlejší účinky jako zvracení, poškození jater nebo odpadávání kůže.

Z Tel Avivu hlásí „zázračný lék“ na covid

Zahraniční

Česko chce víc důkazů

Situaci by mohla definitivně rozseknout prestižní Oxfordská univerzita. Ta nedávno oznámila, že se pokusí najít levný přípravek, který by splňoval následující podmínky: člověk by ho mohl bezpečně užívat doma, fungoval by ihned po zjištění příznaků a zvládl by infekci zachytit a zabránit vypuknutí vážného průběhu nemoci. Mezi léky, které angličtí vědci hodlají tomuto testu vystavit, bude právě i ivermektin.

Výsledky by měly být k dispozici v nejbližších měsících a není vyloučeno, že by v případě pozitivního závěru mohly přesvědčit i český Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Zeman vyjádřil nespokojenost s ukončením nouzového stavu

Domácí

Ten zatím s jednoznačným závěrem váhá, zejména kvůli skepsi vůči kvalitě provedených klinických testů a nedostatku statistických dat. O dodání léku nebude usilovat ani Společnost infekčního lékařství. Potvrdil to její člen a přednosta Infekční kliniky FN Brno Petr Husa. „Vůbec nevím, kdo tento starý lék resuscitoval v nové indikaci,“ řekl.

To potvrdilo i české ministerstvo zdravotnictví. „Randomizované kontrolované studie s jasnými výsledky zatím chybějí. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání,“ uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám