Hlavní obsah

Ruský web omylem zveřejnil počet padlých ruských vojáků na Ukrajině

Kyjev

V Rusku unikly informace o počtu padlých a zraněných ruských vojáků na Ukrajině, zemřelo jich tam 2000 a zraněno bylo 3200. Čísla zveřejnila na internetu Dělovaja žizň, která ale odstavec s počty obětí záhy odstranila, uvedla ukrajinská stránka Novyj region. Informaci převzal i americký Forbes.

Foto: Reuters

Hroby ruských výsadkářů padlých na Ukrajině na pskovském hřbitově

Článek

Ekonomická Dělovaja žizň zveřejnila čísla v materiálu o zvýšení platů vojáků v roce 2015, kde se věnuje kompenzaci inflace. Jeho součástí byl původně i odstavec o náhradách vojákům, kteří se účastnili v letech 2014 a 2015 bojů na Ukrajině. V něm stálo, že vláda Ruska přijala důležité rozhodnutí o peněžních náhradách pro vojáky.

Pro rodiny padlých vojáků činí odškodné tři milióny rublů (cca milión korun), pro ty, kteří utrpěli zranění během bojů, 1,5 miliónu rublů. Kromě toho se poskytuje najatým bojovníkům (vojáci podepisují smlouvu o nasazení na Ukrajině - pozn. red.) za každý den v zóně konfliktu náhrada 1800 rublů (612 korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„K 1. únoru 2015 se celkově zaplatilo odškodné rodinám více než 2000 padlých vojáků a 3200 vážně zraněným vojákům, kteří byli uznáni za invalidy,” napsal ruský web.

Ze stránky však poté musely být údaje odstraněny, protože podle prezidentského dekretu jsou všechny ruské ztráty v dobách míru tajné, uvedl Forbes. Novyj region zveřejnil i otisk stránky s později staženou informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám