Hlavní obsah

Rusko chce ve světě natrvalo rozmístit své vojenské lodi

Novinky, ČTK, RIA Novosti
MOSKVA
Aktualizováno

Generální štáb ruské armády v neděli schválil plán vojenského námořnictva na trvalé rozmístění ruských plavidel v přístavech spřátelených zemí po celém světě. S odvoláním na vysokého vojenského činitele o tom informovala agentura RIA-Novosti.

Článek

"Generální štáb vyslovil svůj názor na tuto otázku a plně podporuje postoj hlavního výboru (námořnictva)," prohlásil zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn.

Rusko podle něj vede přímá jednání se zahraničními vládami o trvalém umístění ruských vojenských plavidel, odmítl však uvést jakékoliv podrobnosti.

"Nikdo není s to předpovědět, kde mohou vzplanout problémy," řekl Nogovicyn. "Potřebujeme permanentní základny, ty jsou ale velice nákladné. Je třeba je velice pečlivě zvážit."

RIA-Novosti napsala, že ruské námořní síly už jednají o stálém černomořském přístavu v gruzínské separatistické Abcházii.

Rusové plánují, že jejich lodě zůstanou na Krymu

Reálné je podle agentury především prodloužení pobytu ruských lodí v ukrajinském Sevastopulu na Krymu. Ruský ministr Sergej Lavrov uvedl v neděli, že Ukrajině bude předložen nových návrh o využití přístavu pro ruské vojenské lodě. O podmínkách má jednat společná ruskoukrajinská podkomise. Lavrov zdůraznil, že nyní jde o rámcovou dohodu, přičemž body by se upřesnily až později s garniturou, která bude v té době na Ukrajině u moci.  

Loni v srpnu se dal též jistý ruský diplomat slyšet, že se námořnictvo chystá více využívat syrský středomořský přístav.

Na podzim se konalo společné cvičení ruského a venezuelského námořnictva. Venezuelský prezident Hugo Chávez už dříve Moskvě nabídl, že její jednotky mohou využívat venezuelských základen Po cvičení ruská vojenská loď poprvé od druhé světové proplula panamským průplavem a navštívila také Kubu, kde ruská vojenská loď neobjevila od rozpadu SSSR  v roce 1991.

Ruské námořní síly, potýkající se od rozpadu SSSR v roce 1991 s nedostatkem peněz, se v posledním roce znovu prosazují díky účasti na potírání pirátství u břehů východní Afriky. Jeho lodi také podnikají plavby přes Atlantik, aby navštívily spojence v Jižní Americe.
Znovuožívající námořní síly se staly nanejvýš důležité pro strategii Ruska, jehož cílem je důrazněji se prosazovat v mezinárodních záležitostech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám