Hlavní obsah

Odborníci doporučili přemístit sochu Svatopluka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Expertní skupina doporučila předsedovi parlamentu Richardu Sulíkovi přemístit kontroverzní sochu Svatopluka z barokního nádvoří Bratislavského hradu na jiné místo. Své závěry zveřejnila v pondělí. Sochu tam odhalili týden před červnovými parlamentními volbami za účasti nejvyšších státních představitelů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Svatopluka vzbuzuje emoce.

Článek

„Rozhodnutí komise má charakter doporučení,“ uvedl Sulík na pondělní tiskové konferenci. Sulík zdůraznil, že pondělní zveřejnění závěrů odborné komise považuje za otevření společenské diskuse.

„Diskuse kolem sochy má od začátku politický rozměr, proto bylo potřebné vytvořit expertní skupinu,“ dodal Sulík.

Předseda parlamentu odmítl návrh komise na vytvoření jiné sochy Svatopluka. Odůvodnil to omezenými finančními možnostmi.

Výhrady expertů

Odborníci považují za sporné umístění sochy na barokním nádvoří a nápis na podstavci, který označuje Svatopluka za krále starých Slováků. Problémem je rovněž dvojitý kříž na štítě, který připomíná znak Hlinkovy gardy z období druhé světové války.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Znak na štítu

„Komise doporučila, aby se předseda parlamentu domluvil s autorem sochy Jánem Kulichem na přemístění sochy z barokního nádvoří Bratislavského hradu, které by mělo zůstat v původní podobě, na jiné místo areálu s podmínkou, že se odstraní diskutabilní symbol na štítu, vzbuzující asociace na období národních dějin, které by mělo být více výstrahou, než důvodem ke kladení věnců. Jeho současná podoba je evidentně motivována učebnicovým zobrazením Svatopluka z období válečného Slovenského štátu,“ uvedla předsedkyně komise historička Marína Zavacká.

Text na podstavci podle komise zavádí, mystifikuje a neodpovídá stavu poznání současné historické vědy. „Nahradí se tradičním nápisem, se jménem a roky panování zobrazené osobnosti,“ dodala historička.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sporný nápis na podstavci sochy knížete Svatopluka na Bratislavském hradě

Pokud autor sochy nebude souhlasit s navrhovaným řešením, socha podle komise nemůže stát na veřejném pozemku ve správě státu. „V takovém případě komise doporučuje převod sochy do správy Slovenského národního muzea. Posledním řešením je vrácení sochy autorovi,“ uvedla Zavacká

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám