Hlavní obsah

EU se opět hněvá na Česko. Tentokrát za rozvolňování opatření

Vlády Rakouska, České republiky a Dánska si vysloužily hněv Evropské unie. Tentokrát je důvodem uvolňování restriktivních opatření zavedených proti šíření koronaviru a snahy zemí vrátit se do normálního stavu.

Foto: Francois Lenoir, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Národní vlády totiž narušily plány šéfky komise Ursuly von der Leyenové, která chtěla ve středu seznámit veřejnost s jednotnou strategií Evropské unie na období po koronavirové krizi, píše server Politico.

„Rozpačité obraty na straně Evropské komise v koronavirové krizi zdůrazňují napětí mezi výkonnou mocí Evropské unie a vládami jednotlivých členských států,“ píše server Politico. Naráží na vyjádření von der Leyenové ze 13. března, kdy šéfka komise kritizovala uzavření hranic Česka a Slovenské republiky kvůli šíření viru Sars-CoV-2.

Bruselu se nelíbí uzavírání hranic

Koronavirus

Tvrdila, že to bude mít nedozírné následky pro obyvatele evropských států a jejich ekonomiky, a varovala před dominovým efektem. O pět dnů později v rozhovoru pro deník Bild připustila, že situaci kolem koronaviru podcenila a přijatá opatření, kam patřilo i uzavření hranic, byla nutná.

Po nezvládnutém začátku se Brusel rozhodl hrát hlavní koordinační roli v období po koronavirové krizi, aby členské státy Evropské unie měly harmonogram a „výstupní strategii z chaotické řady jednostranných opatření proti šíření koronaviru“.

Leyenová na konci března varovala, že selhání koordinace by „podkopalo účinnost přísných opatření, která jsme přijali“.

Koronavirus je už ve všech zemích EU

Koronavirus

„Restriktivní opatření začala ukazovat správné výsledky. Nyní je důležité, aby členské státy vydržely o několik týdnů déle a pak je začaly postupně uvolňovat,“ řekl serveru Politico jeden z vysokých úředníků Evropské unie, který si přál zachovat anonymitu. „Výstupní kroky musejí být v celé Evropě co nejvíce koordinované,“ dodal.

Plány zkrachovaly

Plán vzal ale rychle za své, když rakouský kancléř Sebastian Kurz v pondělí oznámil plán návratu své země k běžnému stavu. Následovala ho Česká republika, která oznámila zmírnění opatření, a také Dánsko.

Nejpostiženější země koronavirovou nákazou, a to Itálie a Španělsko, mají své harmonogramy připravené, ale zatím nechtějí oznámit termíny, kdy se život v obou zemích začne vracet do normálu. Obrat v epidemii zřejmě nastal, potvrzení příznivého trendu chtějí vlády obou zemí podložit statistikami.

Rakouská vláda ohlásila plán: Obchody otevřít po Velikonocích, restaurace v květnu

Koronavirus

Národní vlády daly ale jasně najevo, že plány Evropské komise by vyslaly do jednotlivých zemí nebezpečný signál, kdyby naléhaly na miliony občanů, aby setrvávali v restriktivních opatřeních. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer byl proto nucen oznámit, že „přijetí plánu bylo odloženo na dobu po Velikonocích“.

Současně selhal i plán na záchranu evropských ekonomik po koronavirové krizi, nazývaný Marshallův plán 2. Ministři financí zemí Evropské unie se na ničem nedohodli.

Reklama

Výběr článků

Načítám