Hlavní obsah

Celá EU by měla mít stejná opatření kvůli koronaviru

Brusel
Aktualizováno

Premiéři a prezidenti zemí EU se na úterním jednání šéfů vlád a států sedmadvacítky podle premiéra Andreje Babiše dohodli na koordinaci postupu v boji proti koronaviru. Všechny země by měly mít stejná opatření. Politici jednali prostřednictvím videokonference.

Foto: ČTK

Český premiér Andrej Babiš

Článek

Každý den spolu budou ministři zdravotnictví a vnitra unijních zemí koordinovat nutné kroky proti šíření koronaviru. Evropská komise zřídí mezinárodní tým epidemiologů a virologů, aby jí radil s dalším postupem během epidemie.

Evropští lídři se také shodli, že zavedou veškerá potřebná opatření, aby zabránili finanční a ekonomické nestabilitě v důsledku koronaviru, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. „Evropa je sjednocená a musí vzít v úvahu skutečnost, že dnes prožíváme mimořádnou krizi, která vyžaduje výjimečné reakce,” řekl francouzský prezident.

Evropská komise do konce týdne připraví návod pro státy EU, jak v boji proti koronaviru využívat pravidla o státní pomoci a rozpočtová pravidla EU, řekla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Miliardy eur na boj s nákazou

EU brzy uvolní 7,5 miliardy eur (192 mld. Kč) na investice na pomoc v boji s koronavirem. Podle Leyenové má v reakci na epidemii vzniknout nový investiční fond.

„Pokud to bude nutné, jsme připraveni použít všechny nástroje,” řekl předseda Evropské rady Charles Michel, který svolal telekonferenci poté, co se nemoc Covid-19 tento týden rozšířila do všech unijních států a Itálie vyhlásila karanténu na celém svém území státu, s tím, že by země Evropské unie by měly co nejvíce koordinovat postup proti šíření nového koronaviru a společně řešit i očekávané ekonomické dopady.

„Chci vyjádřit účast všem lidem zasaženým touto nemocí, ale zvláště Itálii... kde opatření vyžadují od Italů velké osobní oběti,” prohlásil na úvod summitu Michel. Lídry vyzval k hledání možností spolupráce jak v boji proti šíření samotného viru, tak ve zmírňování jeho hospodářských dopadů.

Do videokonference se zapojili i předsedově unijních institucí včetně předsedkyně komise von der Leyenové.

Reklama

Výběr článků

Načítám