Hlavní obsah

Byl to nejhorší den mého života, řekl Breivik o 22. červenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Za nejhorší den ve svém životě považuje norský zabiják Anders Behring Breivik loňský 22. červenec, kdy zabil 77 lidí. Breivik to zdůvodnil tím, že "operace" byla velmi náročná. Podle norského deníku VG to vyplývá z dopisu, který napsal nejmenované ženě.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Článek

"Operace byla extrémně náročná, fyzicky a emočně byl 22. červenec nejhorším dnem mého života," cituje VG z Breivikova dopisu.

Breivik ve zmíněný den na ostrově Utöya postřílel 69 účastníků tábora mladých sociálních demokratů a předtím spáchal v centru Osla pumový atentát, jenž si vyžádal osm mrtvých.

Pravicový extremista byl obviněn z teroristických činů a od 16. dubna jej čeká soudní proces, k němuž se také vyjádřil. "Vypadá to, že z procesu asi bude cirkus," napsal na počítači ve vazební věznici. "Nemohu říci, že se na něj těším," uvedl dále. Soudní proces ale označil za "jedinečnou příležitost", jak lidem v Evropě vysvětlit svůj světonázor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský psychiatr popisuje rozhovor s BreivikemVideo: Reuters

Třiatřicetiletý radikál a odpůrce islámu přitom své názory už před dlouho připravovaným činem sepsal ve svém "manifestu", který čítá více než 1500 stran a který těsně před útoky rozšířil po internetu.

Cítí se nevinen a duševně zdráv

V nyní zveřejněném dopise si Breivik mimo jiné stěžuje na způsob, jak ho zobrazují média. Kritizoval také psychiatrický znalecký posudek, podle něhož trpí paranoidní schizofrenií, a je tudíž nepříčetný. V současnosti Breivikovo duševní zdraví přezkoumávají jiní psychiatři, neboť první zprávu zpochybnili i někteří experti.

Breivik by přitom v případě potvrzení duševní nemoci nemohl být trestně odpovědný, a hrozil by mu místo až 21letého vězení možná až doživotní pobyt v psychiatrické léčebně.

Breivik vyšetřovatelům řekl, že trvá na své nevině, neboť prý jednal v sebeobraně. Potrestána by podle něj měla být norská vláda za její přistěhovaleckou politiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Breivik je závislý na počítačových hrách

Nor Anders Behring Breivik, obviněný ze zavraždění 77 lidí loni 22. července, je podle psychiatrů závislý na počítačových hrách. V období let 2006 až 2010...

Výběr článků

Načítám