Hlavní obsah

V Rusku začíná soud se třemi sestrami, které zabily násilnického otce

Moskva

Tři sestry, které loni zabily svého násilnického otce, byly v červnu obviněny z vraždy a hrozí jim trest až dvaceti let vězení. Kvalifikace činu vyvolala v zemi protesty, protože otec dívky zotročoval. Ve čtvrtek ale Vyšetřovací výbor (SKR) vyňal z případu materiály svědčící o násilí otce, což znamená, že jeho činy se budou posuzovat separátně, uvedla agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské sestry stanuly před soudem za vraždu otce, který je léta sexuálně a psychicky zneužívalVideo: Reuters

 
Článek

„Vyšetřovatelé vydělili do zvláštního procesu materiály vztahující se k Michailu Chačaturjanovi, protože se dopustil trestného činu násilí na svých dcerách,“ řekl představitel SKR. Dodal, že „podle názoru výboru, činy Chačaturjana spadají pod paragrafy 117, 132 a 133 trestního zákoníku Ruské federace.“ Tyto paragrafy se týkají mučení, sexuálního násilí a donucení k sexu.“

Už během vyšetřování se uvádělo, že dívky byly doma týrány a vystavovány fyzickému i psychickému násilí včetně sexuálního. Jak vypověděla jedna, zacházel s nimi jako s otrokyněmi. Zakazoval jim chodit do školy. Kvůli tomu se škola obrátila na sociální úřad. Advokát jedné z obviněných Alexej Lipcer tuto zprávu agentuře Interfax potvrdil.

Otcovražda

Sedmapadesátiletého Michaila Chačaturjana 27. července 2018 zabily jeho dcery - 19letá Krestina, 18letá Angelina a 17letá Marija. Dívky ho napadly ve spánku, nastříkaly mu do obličeje pepřový sprej a pak ho mlátily kladivem a ubodaly 35 ranami. [celá zpráva] Jeho zkrvavené tělo nechaly ležet na chodbě.

Na trojici byla loni 2. srpna uvalena vazba, z ní byly dívky propuštěny 27. září. I když tvrdily, že se bránily, vyšetřování prokázalo, že čin plánovaly a muže napadly ve spánku. Dívky byly obviněny z úkladné vraždy. Starším hrozí trest až dvacet let vězení, nejmladší deset. Psychiatrické vyšetření však podle Interfaxu ukázalo, že nejmladší dívka nebyla v době útoku příčetná a nezodpovídá za své činy.

Protest žen

Rozhodnutí soudit dívky za úkladnou vraždu vyvolalo bouři protestů. Petici za jejich osvobození podepsalo 230 tisíc lidí a konaly se i demonstrace žen v ulicích.

„Případ Chačaturjanových se dotýká každé ženy, protože většina jich je obětí domácího násilí,“ uvedla ruská aktivista Darija Poljudová a dodala: „Muži stále berou ženy jako zařízení vybavení bytu.“ Ochrana žen v zemi klesá. V roce 2017 byla část domácího násilí dekriminalizovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám