Hlavní obsah

Zuzana Čaputová složila slib, stala se první slovenskou prezidentkou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Do rukou předsedy Ústavního soudu složila v sobotu v poledne slib nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (45). Stala se tak první ženou v nejvyšší ústavní funkci v historii Slovenska. Slib složila na slavnostní schůzi slovenského parlamentu v budově bratislavské Reduty. Poté následovala přehlídka vojenských jednotek seřazených před budovou Reduty.

Inaugurace slovenské prezidentky Zuzany ČaputovéVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Když jsem se ucházela o funkci prezidenta republiky, často jsem říkala, že chci být prezidentkou všech občanů a občanek. Před několika minutami jsem složila slib do rukou předsedy Ústavního soudu a dalo by se z toho formálně odvodit, že prezidentkou všech občanů už jsem. Ale byla by to pravda pouze formální, pravda, kterou nepovažuji za dostatečnou. V této slavnostní chvíli chci říct, že se budu usilovat být prezidentkou všech občanů v jiném, mnohem obsažnějším smyslu,“ řekla Čaputová ve svém inauguračním projevu.

Zuzana Čaputová po své inauguraci Video: Ivan Vilček, Právo

„Nabízím odbornost, nabízím cit a zdravý aktivistický zájem. Nabízím také rozum, srdce a ruce,“ dodala.

Nová slovenská prezidentka se následně pěšky přesunula do katedrály sv. Martina na slavnostní bohoslužbu Te Deum.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová složila slib.

Odpoledne Čaputová symbolicky převzala úřad od Andreje Kisky a na obědě pohostila čtyřicet seniorů z domovů sociálních služeb z celého Slovenska.

V podvečer Čaputová položila kytici k památníku obětí železné opony na Děvíně i k hrobu prvního slovenského prezidenta Michala Kováče.

Inaugurační den ukončí slavnostní recepce v budově Slovenské filharmonie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nová prezidentka Zuzana Čaputová s občany.

Čaputová v březnových prezidentských volbách porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče a stala se pátou hlavou státu od vzniku samostatné Slovenské republiky v roce 1993. Je první ženou v tomto úřadu. V aktuálním průzkumu veřejného mínění obsadila nová prezidentka druhé místo v popularitě, těsně za premiérem Petrem Pellegrinim.

Reklama

Výběr článků

Načítám